ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Борачке категорије заслужују посебан сензибилитет друштва

Породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди заслужују посебну бригу институција, али и читавог друштва, и управо због тога бањска рехабилитација за припаднике ових категорија треба да буде настављена и у будућности, с тим да обухват треба да буде проширен и на демобилисане борце нарушеног здравља.

Поручено је то данас приликом посјете члановима породица страдалих бораца и РВИ из Дервенте, који су оквиру пројекта Министарства рада и борачко – инвалидске РС заштите упућен на десетодневни боравак у Бањи „Дворови“ у Бијељини. Три ратна војна инвалида и 16 чланова породица погинулих бораца у бањи су посјетили замјеник градоначелника Синиша Јефтић, предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић и шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту града Станиша Микеревић.

Бањско и климатско лијечење је једно од права утврђених Законом о правима борачких категорија, а већ годинама га реализује Министарство рада и борачко – инвалидске заштите, а од ове године 16 Дервенћана у бању је упућено и о трошку града.

Да Градска управа Дервента користи сваку могућност и прилику да укаже пажњу, поштовање и подршку онима који су дали највећи допринос током Одбрамбено -отаџбинског рата, истакао је замјеник градоначелника Синиша Јефтић.

– Важно је да бринемо о овој категорији становништва, јер на тај начин показујемо да поштујемо њихов допринос стварању Републике Српске. Додатни разлог је чињеница да је ријеч о људима у годинама и углавном нарушеног здравља – поручио је Јефтић.

Програм бањске рехабилитације је знак подршке и бриге о  породицима погинулих бораца и РВИ, нагласио је предсједник дервентске Борачке организације Чедо Вујичић.

– Сваки облик бриге и подршке прија, а посебно када се ради о најближим сродницима наших погинулих бораца и онима који су нашу слободу платили здрављем и дијеловима тијела. Овај програм, као и програм који финансира и реализује град Дервента, морају бити настављени и наредних година, с тим да обухват треба да буде проширен и на демобилисане борце нарушеног здравља – нагласио је Вујичић.

Током боравка у бањи корисници имају комплетну здравствену његу прилагођену њиховом здравственом стању и потребама.

Подршка града

Чланови борачких категорија први пут су у бањи боравили и о трошку града. Наиме, за бањску рехабилитацију 16 породица погинулих бораца и РВИ, који су у Бањи „Кулаши“ боравили током септембра, из буџета града издвојено је 15.000 КМ. Дервента је и прва локална заједница у Републици Српској која је осим породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима, бањску рехабилитaцију омогућила и жртвама ратне тортуре.

Related posts

Омладинска банка стала
уз пројекат Теквондо клуба

Derventski List

Гаковац у петак без струје

Derventski List

ЛУКИЋ НА ТРИГЛАВУ И ВРХОВИМА ПРОКЛЕТИЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još