Друштво

Борба против карцинома дојке
почиње редовним прегледима

Интерактивна трибина о теми „Карцином дојке – симптоми и превенција“ у организацији Актива жена СНСД-а одржана је вечерас у Центру за културу, а бројним суграђанкама истакнуто је да су превентивни прегледи нужни кораци у очувању здравља, али и главни адут у борби против карцинома.

Предавање је одржала специјалиста радиологије др Биљана Живковић која је казала да је трибина била отворена за сва питања и недоумице које су присутне имале.

– Мјесец октобар је мјесец борбе против карцинома дојке и обиљежава се широм планете у виду предавања и радионица у циљу подизања свијести код жена да раде превентивне прегледе. У првом реду то су мамографија и ултразвук, јер је то једини начин да на вријеме откријемо промјене и имамо бољи ефекат лијечења. Вечерас смо разговарали о карциному дојке, факторима ризика, симптомима и превентивним прегледима, а били смо отворени и за питања, савјете и недоумице присутних – казала је др Живковић додавши да се у зависности од старости жене препоручују и превентивне мјере.

–  За жене од 40 година па надаље предлажу се мамографски прегледи, а за млађе ултразвучни прегледи – казала је др Живковић додавши да се нада да ће до краја године дервентски Дом здравља имати за суграђанке на располагању нови мамографски апарат посљедње генерације.

Из Актива жена СНСД-а казали су да је од пресудне важности разговарати о овим темама, организовати семинаре и радионице, како би допријели до што већег броја жена и подстакли их на превентивне кораке.

– Само по називу, актив жена, било је логично да ми подржимо и будемо носиоци активности о подизању свијести жена о превенцији од карцинома. Искористили смо знање наше докторице и жељу да нам одржи овако едукативну трибину и зато смо позвали велики број наших суграђанки и ако двије, три или пет жена пробудимо и нагнамо да се прегледају већи је успјех да се спријечи оно најгоре – казала је предсједница Актива жена СНСД-а Весна Шаин додавши да ће дјеловање актива бити настављено и даље у правцу.

Све суграђанке које су се одазвале овој трибини добиле су розе тракице у знак солидарности са онима које се боре против ове болести, а уједно подсјећајући да розе боја доноси наду у побједу против болести.

Related posts

РАЗМЈЕНА УЏБЕНИКА У БИБЛИОТЕЦИ ОД 15. ЈУНА

admin

Пјесма и смијех
уоквирили дружење

Derventski List

Кафићи у затвореном простору и фитнес центри од данас раде

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još