Друштво

Борба против карцинома дојке
почиње редовним прегледима

Интерактивна трибина о теми „Карцином дојке – симптоми и превенција“ у организацији Актива жена СНСД-а одржана је вечерас у Центру за културу, а бројним суграђанкама истакнуто је да су превентивни прегледи нужни кораци у очувању здравља, али и главни адут у борби против карцинома.

Предавање је одржала специјалиста радиологије др Биљана Живковић која је казала да је трибина била отворена за сва питања и недоумице које су присутне имале.

– Мјесец октобар је мјесец борбе против карцинома дојке и обиљежава се широм планете у виду предавања и радионица у циљу подизања свијести код жена да раде превентивне прегледе. У првом реду то су мамографија и ултразвук, јер је то једини начин да на вријеме откријемо промјене и имамо бољи ефекат лијечења. Вечерас смо разговарали о карциному дојке, факторима ризика, симптомима и превентивним прегледима, а били смо отворени и за питања, савјете и недоумице присутних – казала је др Живковић додавши да се у зависности од старости жене препоручују и превентивне мјере.

–  За жене од 40 година па надаље предлажу се мамографски прегледи, а за млађе ултразвучни прегледи – казала је др Живковић додавши да се нада да ће до краја године дервентски Дом здравља имати за суграђанке на располагању нови мамографски апарат посљедње генерације.

Из Актива жена СНСД-а казали су да је од пресудне важности разговарати о овим темама, организовати семинаре и радионице, како би допријели до што већег броја жена и подстакли их на превентивне кораке.

– Само по називу, актив жена, било је логично да ми подржимо и будемо носиоци активности о подизању свијести жена о превенцији од карцинома. Искористили смо знање наше докторице и жељу да нам одржи овако едукативну трибину и зато смо позвали велики број наших суграђанки и ако двије, три или пет жена пробудимо и нагнамо да се прегледају већи је успјех да се спријечи оно најгоре – казала је предсједница Актива жена СНСД-а Весна Шаин додавши да ће дјеловање актива бити настављено и даље у правцу.

Све суграђанке које су се одазвале овој трибини добиле су розе тракице у знак солидарности са онима које се боре против ове болести, а уједно подсјећајући да розе боја доноси наду у побједу против болести.

Related posts

Савјетима стручњака до
бољих резултата и овчарству

Derventski List

КРСНА СЛАВА ОВЕ ГОДИНЕ САМО СА УКУЋАНИМА

admin

МЛАДИ ПОКАЗАЛИ ЗАВИДНО ЗНАЊЕ ИЗ ПРВЕ ПОМОЋИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još