Друштво

План 150 вакцинисаних дневно

Попуштање мјера и убрзана имунизација становништва против корона вируса омогућили су улазак у мирнији период, те донијели наду да је све ближе враћање свакодневици коју памтимо прије избијања пандемије.

Томе је, према ријечима директора дервентског Дома здравља Мирка Шарана, допринијела је и већа одговорност у провођењу мјера, али и убрзана вакцинација.

– Евидентно је да ових дана долази до пада броја заражених, што је донекле било очекивано, с обзиром на то да се вакцинација одвија озбиљнијим темпом, а и провођење епидемиолошких мјера много је једноставније с доласком топлијег времена – рекао је Шаран додајући да је у плану да дневно буде вакцинисано око 150 људи.

– Тренутно је у оптицају 900 доза „Синофарм“ вакцина, а са доласком вакцина „Фајзер“, број Дервенћана који су примили вакцину требало би да пређе 2.000 – нагласио је Шаран истичући да слиједи имунизацији припадника МУП-а, просвјетних радника и запослених у јавним службама.

Директор Дома здравља је истакао да је и поред повољније епидемиолошке ситуације, ипак круцијално наоружати се стрпљењем и не занемарити мјере заштите.

– Битна је чињеница да улазимо у љето и да имамо мањи број заражених и болесних, самим тим болнице постају мање оптерећене и све то нам даје охрабрујуће сигнале да нам предстоји мирнији период. То значи да ћемо релаксирано моћи да чекамо вакцинацију, али ипак, желим да замолим становнике да буду још мало стрпљиви, нарочито пацијенти који нам се обрате по другим основама – додао је он апелујући на становнике да с уздрже од ризичних окупљања и неодговорности.

Попуштање мјера једва су дочекали дервентски угоститељи, иако махом истичу да је потребно још лабављења мјера како би се овој бранши вратио стари сјај.

У дервентским хотелима и ресторанима отпочела су свадбена весеља послије више од годину што је, са финансијске стране, велики искорак.

– Коначно смо почели са организовањем окупљања, у складу са препорукама, и то су највише свадбе, крштења и рођендани. Међутим, како више од годину нико није правио славље за већи број људи, сада се појавио други проблем, недостатак термина – кажу у једном од дервентских свадбених салона додајући да су им капацитети резeрвисани за наредних неколико мјесеци.

Клубови и кафићи су попуштање мјера прославили тематским журкама.

– Вјерујем да ћемо се ускоро сви вратити у нормалу, да ће ноћни провод у Дервенти поново бити као и прије. Уз све то, и даље нам је здравље гостију на првом мјесту и придржавамо се свих препорука – рекли су у једном од кафића.

Међутим, у осврту на годину иза нас, нико од њих не може да занемари зебњу због могућег поновног „закључавања“ што већина финансијски не би могла да поднесе.

Одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације угоститељски објекти од прошлог викенда раде до поноћи, а спортска надметања поново се одвијају пред публиком. Такође, јавна окупљања могу да броје до 100 особа, а приватна до 50, а уз дозвољену музику уживо дато је зелено свјетло за приватне забаве и славља. Иако наведене мјере Републичког штаба важе до 7. јуна, релаксиранија атмосфера, уз мањи број заражених, примјетна је и у нашем граду.

Related posts

Представљање приручника „Како ли се каже“ вечерас

admin

Изабрани најљепши
ћирилични рукописи

Derventski List

ПОЧИЊЕ КУРС ПЛЕТЕЊА У БИБЛИОТЕЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još