Култура

Брижно његују писану ријеч и културу

Један од најзначајнијих носилаца дервентске културне сцене и чувар писане ријечи, те стуб очувања традиције дервентског краја, Народна библиотека „Бранко Радичевић“ и током 2021. године наставила је утабаном стазом задржавајући статус културног бастиона града.

Како се наводи у извјештају о раду ове установе за 2021. годину, у библиотеци су посебно поносни на богат књижни фонд који је лани бројао 42.720 књига. Заштитни  знак дервентске библиотеке су и њени вјерни корисници, којих је лани било 3.487, међу којима су се по бројности истакли основци, њих 602.

Као и ранијих година, на жеље читалаца је посебно обраћана пажња, који су својим сугестијама и приједлозима учествовали у набавци нових наслова, а много пажње усмјерено је и ка обавезној школској лектири. Библиотечки фонд у 2021. години обогаћен и новим сликовницама и књигама за младе, а полице су освјежене са укупно 315 нових књига.

Добра сарадња са наставним кадром у школама и вртићима, те креирање занимљивих садржаја, као и утисак отвореног и слободног окружења за учење и дружење у овој установи, донијели су библиотеци 21.104 посјета.

Поред очувања писане ријечи, како на полицама, тако и у музејској збирци, ова установа радила је на учвршћивању темеља добре сарадње са образовним, али и другим  установама која је започета претходних година.

– У току 2021. наставили смо сарадњу са корисницима школске библиотеке Основне школе „Ђорђо Панзаловић“ која је организовала акцију прикупљања књига за њихову школску библиотеку. У нашој установи прикупљен је 401 наслов који је допунио фонд ове школске библиотеке – навели су из библиотеке истичући да су и поред пандемије корона вируса настојали да наставе активности по којима су препознатљиви.

– Организовали смо размјену уџбеника, а сарађивали смо и са удружењима грађана, међу је и Удружење жена које је у нашим просторијама одржавало своје радионице – казали су из библиотеке додавши да је ова установа наставила под својим кровом да његује глумачку умјетност, а постала је дио и неких нових пројеката.

– Библиотека је и у протеклој години припремила бројне културно – образовне и анимацијске програме кроз већ познате пројекте за младе и одрасле, а који су у 2021. години били прилагођени епидемиолошкој ситуацији, тако да су манифестације окупљале наше суграђане не само у нашој згради, него и на платоу испред објекта. Једна од значајнијих манифестација засигурно је „Љетна арт сцена“ којој пружамо подршку. Такође, под нашим кровом угостили смо и Школу глуме која је окупљала три групе суграђана, а који су клесали своје таленте и показали их не само у нашем граду – нагласили су из библиотеке.

Поред организације манифестација, промоција књига, представа у сарадњи са другим културним стјециштима, библиотека се показала и  као друштвено одговорна установа.

– Постали смо члан фондације „Пријатељи породице“ на основу којег све породице са троје и више дјеце имају право на бесплатно чланство у библиотеци, а поводом Свјетског дана књиге, 23. априла, у библиотеку је бесплатно учлањено 127 здравствених радника као вид захвалности за пожртвован рад у периоду пандемије – објаснили су из ове установе.

Библиотека за свој допринос и рад у пољу културе може да се похвали и одличном сарадњом коју је остварила са бројним штампаним и електронским медијима, а који су помно пратили њене активности.

Читаоци

Као и ранијих година, библиотека је наградила највјерније читаоце, а то су Нада Нинковић из одјељења за одрасле, која је прочитала 108 наслова и Александар Рикановић из дјечијег одјељења, који је прочитао 44 књиге.

Локалитет Ћелар

Током протекле године, обављено је теренско археолошко истраживање на локалитету Ћелар у насељу Костур, како би се утврдило постојање темеља цркве и православног гробља из 18. и 19. вијека, а у истраживању и финансирању истраживања учествовала је и Народна библиотека.

Вашар

Захваљујући активностима Народне библиотеке дервентски Вашар увршћен је на листу нематеријалног културног насљеђа РС. Идући корак је припремање кандидатуре за листу УНЕСКО што би за Дервенту и вашар значило излазак на свјетску сцену, тако да би овај дио идентитета нашег народа, који траје већ 170 година, постао елемент свјетске културне баштине.

Related posts

Савко Пећић објавио четврту самосталну књигу

admin

Музиком креирали вече за памћење

admin

„Ноћ музеја“ украсиће
четири изложбе

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još