ИЗДВОЈЕНОНовости

„Будућност“ школа и топло
уточиште већ 75 година

Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ већ 75 година под својим окриљем пружа образовање и сигуран дом дјеци и младима, а ова установа која тренутно брине о 44 ученика и дведсетак корисника смјештаја, наставља да живи свој циљ – школовање, побољшање услова живота и укључивање у друштво особа са инвалидитетом.

„Будућност“ је једина установа социјалне заштите у Републици Српској која омогућава и основно и средње образовање, а у оквиру својих дјелатности нуди и дневно збрињавање, смјештај за ученике из других локалних заједница, заштитне радионице и ресурсни центар.

Вођена потребом за школовањем слијепих и слабовидих особа, ова установа почела је са радом 1. октобра 1948. године као Државни дом слијепих у Дервенти, а поред Дома за слијепе у Сарајеву, била је једина установа за образовање слијепих особа.

– Установа је основана на иницијативу Министарства за народно здравље и социјалну политику БиХ за потребе образовања и запошљавања одраслих слијепих и слабовидих и лица са инвалидитетом, а од којих су неки из рата изашли као ратни – војни инвалиди. Уз отварање школе, веже се и отварање заштитних радионица у којима и данас запошљавамо особе са инвалидитетом – објаснио је директор „Будућности“ Владан Поповић додавши да је установа од својих почетака ученицима нудила и смјештај.

– Наша врата 50-тих година прошлог вијека била су отворена и за дјецу, тачније њихово школовање и успостављен је прави образовни систем, а током година под своје окриље, окупљали смо и дјецу и младе са вишеструким сметњама. Руководство установе током свих година постојања настојало је побољшати услове за боравак, али и наставни процес, па се истакло и школовање за занимање телефонисте, те рад у радионицама, попут четкарске, изради метли, штипаљки, текстила, макраме завјеса и стаза – казао је Поповић.

Осим обима активности, ова установа је мијењала и назив, па је од Државног дома слијепих, Центра за професионалну оријентацију слијепих, Завода за слијепе „Моша Пијаде“, Завода за слијепе „Будућност“, данас Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју, а различите дјелатности које и данас нуди, руководство ове установе настоји да стави под окриље што уређеније инфраструктуре.

– Пратимо савремене трендове и настојимо да улажемо у простор и опрему. Захваљујући Министарству здравља и социјалне заштите РС доста смо уложили и наставићемо да улажемо у простор. У посљедњих пет година реновирали смо најстарији дио зграде, тачније школу са кухињом и трпезаријом, као и магацин који је раније био неуслован, а како би очували веће количине хране. Недавно смо завршили и лифт, тако да рјешавамо и проблеме приступачности, а набавили смо и сензорну собу, комуникатор, дидактичку опрему која је веома важна за рад са дјецом са сметњама у развоју, као и нови намјештај за учионице у старом дијелу школе – казао је Поповић најављујући и санацију смјештајног дијела.

– Планирамо реновирање и доградњу капацитета интерната, прво јужног крила, гдје такође планирамо лифт. Преостаће нам санација источног крила, који ћемо доградњом настојати учинити комфорнијим и адекватним за све кориснике са инвалидитетом – додао је Поповић.

Током више од седам деценија ова установа била је други дом за више од 600 дјеце и младих са оштећењем вида и вишеструким сметњама, али и мјесто рађања пријатељстава и лијепих успомена.

Ресурсни центар

Од јануара 2021. године, Центар „Будућност“ постао је један од четири центра у РС за подршку инклузивном образовању који у свом саставу имају ресурсни центар. Ова дјелатност обухвата подршку за слијепу и слабовиду дјецу из читаве РС, а за подручје од Прњавора, Бијељине до Сребренице и Братунца „Будућност“ је надлежан за помоћ и инклузију у вртићима и основним школама за дјецу са сметњама у развоју. С обзиром на територију, отворена је и канцеларија ресурсног центра у Бијељини гдје центар запошљава једног радника. Протекле године у своје дјелатности, ова установа уврстила је и Програм раног третмана дјеце са сметњама у развоју са подручја Дервенте и других локалних заједница, који ће, како истичу, настојати да наставе и наредне године.

Монографија

Обиљежавање 75 година постојања и рада установе, како је најавио директор „Будућности“, биће уприличено пригодним програмом а у оквиру којег ће бити представљена монографија установе.

– Ријеч је о монографији која заокружује седам деценија установе, дакле од 1948. до 2018. године. Направили смо пресјек на 2018. години, јер је управо до те године доминирало институционално бављење слијепим и слабовидим особама. Послије тога, почеле су активности на формирању ресурсних центара у цијелој Републици Српској, тако да се обим наших активности проширио, али је наглашенији рад на терену – рекао је Владан Поповић.

Related posts

КЉАЈИЋ УМЈЕСТО БЈЕЛОШЕВИЋА

admin

НАЈМЛАЂИ ДЕРВЕНЋАНИ ОСМИЈЕСИМА ОБОЈИЛИ ГРАД

admin

САДА ВИШЕ НЕГО ИКАДА НЕМА МЈЕСТА ЗА ПОДЈЕЛЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još