EкономијаИЗДВОЈЕНО

ПЛАНТАЖЕ ЉЕШНИКА ЗНАЧАЈАН ПОТЕНЦИЈАЛ

Да је љешник једна од окосница производње наше општине и да ће у будућности та производња да се развија и повећава поручено је данас приликом првог дана бербе ове културе на плантажи „Еко – Босанка Посавина“ у Кулини и Великој Буковици.
Подршку овој фирми, која предњачи како у аграрној производњи, тако и када је ријеч о засадима љешника који су никли на подручју наше општине, дао је и начелник општине Милорад Симић са својим сарадницима, те шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић.
Том приликом Перо Матић, директор предузећа „Еко – Босанска Посавина“ образложио је систем производње.
– Ми под засадом хешника имамо око 175 хектара, различитог узраста, а прве парцеле су засађене прије седам година, па је један дио засада ове године дао пун род – казао је Матић те објаснио да они као пољопривредно добро врше и услуге обраде, засада и одржавања плантажа љешника, те тако имају и око 40 хектара ове културе коју они обрађују, а који су власништво њихових коопераната.
Технолог производње „Еко – Босанске Посавине“ Бранислав Чокић је приближио начин производње.
– Имамо матичњак, што значи да сами узгајамо саднице, али по потреби и под одређеним условима их имамо и за продају. Капацитет матичњака је 60.000 садница годишње. Плантаже обрађујемо својом механизацијом, али вршимо и услуге обрађивања. Однедавно нам је у функцији и постројење које је намијењено пречишћавању и сушењу љешника одакле се производ дистрибуира даље – казао је Чокић додавши да пласман љешника није проблем, али да је проблем обезбједити довољне количине потребне за даљу дистрибуцију.
Начелник општине је приликом обиласка плантажа изразио задовољство што се истрајало у овако мукотрпном и дуготрајном процесу.
– Ова врста производње захтијева велика улагања и много стрпљења да се дочека исплативост и добит – изјавио је Симић те додао да произвођачи љешника имају пуну подршку локалне управе.
Овом приликом начелник је обишао и Мјесни дом у Кулини, за који је општина финансирала унутрашње уређење.

Related posts

Дервента позитивном климом држи темпо развоја

admin

ПОТЕНЦИЈАЛИ ОПШТИНЕ ПРЕДСТАВЉЕНИ ЗАМЈЕНИКУ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА

admin

Симбол информисања свих генерација

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još