ИЗДВОЈЕНОНовости

БУЏЕТ ВЕЋИ ЗА ОКО МИЛИОН КМ, ЖУСТРА РАСПРАВА О ПРИВРЕДИ

Одборници Скупштине општине усвојили су на данашњој сједници Нацрт ребаланса буџета за ову годину, којим је општинска каса постала тежа за око милион КМ, као и информацију о пословању дервентске привреде у 2018. години, која је изазвала и највећу расправу.

Начелник Одјељења за финансије Миле Стринић објаснио је да се буџет повећава са 14.116.830 марака на 15.083.923 марака.

  • Основни буџет увећава се за 967.093 марке, а циљ ребаланса је да се у њега унесу средства суфицита, грантови и трансфер тако да та средства могу постати оперативна – појаснио је Стринић.

У уводном излагању начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић оцијенио је да се у 2018. години привреда добро развијала, јер је укупно остварена добит износила 37.055.510 марака, што је за 7,8 одсто више у односу на годину раније.

– Осим тога, запосленост је повећана, незапосленост смањена, а повећана је и просјечна плата. То је много позитивних ствари и то се не дешава случајно. Општина даје подршку привредницима, олакшице такође, а кроз пројекте имају могућност побољшања услова пословања и конкурентности – рекао је Пашалић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић упитао је колико је репрезентативан узорак који је коришћен у анализи података обједињених у поменутој информацији, јер су подаци извучени на основу 205 пословних субјеката који подносне извјештај АПИФ-у, од укупно 555 регистрованих.

– Могу да кажем да су хероји сви који послују у тренутним условима – казао је Катанић додајући да је примијетан заначајан пад броја пољопривредних произвођача.

Његов страначки колега Перо Ђурић упитао је зашто општински буџет годинама стагнира, ако привреда иде напријед, упозоривши на одлазак радно способног становништва и посљедице које ће то имати уколико се нешто по том питању не уради.

– Остаћемо без радне снаге. Сматрам да би требало формирати тим који ће се бавити овим проблемом. Једно од рјешења могло би да буде и привлачење радно способног становништва из околних општина – казао је Ђурић.

Одборник СНСД-а Славиша Ђураш подсјетио је да фирме које немају сједиште у Дервенти не улазе у обрачуне и анализе, а којих је у нашој општини значајан број.

– Подаци о незапослености можда нису релевантни због чињенице да је велики број особа евидентираних на Заводу за запошљавање ту ради здравственог осигурања, али подаци АПИФ-а засигурно јесу релевантни – казао је он.

Одборник СНСД-а Радован Пазуревић казао је да подаци приказана у информацији о стању привреде осликавају објективно стање дервентске привреде, које заслужује честитке, подсјетивши на цјелокупан амбијент у којем су ти резултати остварени.

  • Бојим се да резултати неће бити такви на крају 2019. године. Евидентан је драстичан пад индустријске производње од 16 одсто, али раст запослености. Неповољан политички и привредни амбијент главни су разлози што ова година неће бити са таквим резултатима као прошла – казао је Пазуревић додајући да је одавно сазрело вријеме за промјене у образовном систему који не производи кадрове потребне тржишту рада.

Катанић је рекао да се власт више бави кадровским питањима у образовном систему, него о његовој суштини.

Ђурић је казао да већ дуго постоји недомаћински однос према домаћим привредницима, на шта је Ђураш одговорио да за разлику од других општина, поготово на истоку Српске, у Дервенти не постоји сепарација привредника, нити инвеститора.

Да неће подржати ову информацију рекао је одборник Драго Наградић из ПДП-а, додавши да је документ лијеп препис информација, али без аналитике. Додао је да је привреда пословала позитивно захваљујући јефтиној радној снази, а осврнуо се и на страна улагања.

  • Не могу да не споменем сиву економију која је итекако распрострањена, због чега регистрована предузећа не могу пословати, а не видим да су предложене конкретне мјере за борбу против тога. Морам рећи и да од „Бинга“ према Пољу послује 26 испостава фирми и да десет година тражимо да се уреди јавна расвјета, а за то нико не мари – рекао је Наградић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Денис Пијетловић позвао је одборнике да заједно пронађу рјешење да амбијент за привређивање у Дервенти буде што бољи.

  • Не могу се сложити да ништа не ваља. Мислим да колеге из опозиције нису у праву кад кажу да нам је пољопривреда лоша јер знам да имамо велике пољопривреднике који запошљавају раднике и остварују добар приход – рекао је Пијетловић додајући да је доказ да у Дервенти има живота и чињеница да је проширен јавни вртић у који ће ускоро мјесто добити још стотину дјеце.

На крају дискусије замјеник начелника општине Синиша Јефтић рекао је да треба гледати у правцу рјешавања проблема, те да је Дервента у односу на окружење далеко одмакла.

-Ми као локална заједница чинимо све да олакшамо привредницима, а неколико их је кроз пројекат са Њемачком развојном агенцијом повукло око пола милиона марака кроз пројекат чији је циљ унапређење конкурентности. Начелникова врата су свима отворена, а и Влада РС својим мјерама настоји да растерети привреду кроз олакшице, неопорезиви дио плате и слично, али то је процес који траје, Како неке фирме одлазе, тако друге долазе, а већ ових дана треба да буду завршени радови у фирми WEBO, а најаве су да ће „Нетворк“ свој погон из Темишвара преселити у Дервенту, а компанија „Фрукта трејд“ отвара своју нову управну зграду – додао је Јефтић.

Ову информацију подржало је 17 одборника, док је седам било уздржаних.

На сједници је усвојена одлука о именовању чланова Форума за безбједност грађана општине Дервента који чини 18 чланова, а примједбу је имала одборница ПДП-а Сања Димитрић упитавши да ли је у реду да руководилац једног јавног предузећа, против којег се водио кривични поступак због угрожавања безбједности, буде члан форума. Начелник општине Милорад Симић, као предлагач одлуке, казао је да су предложени људи из јавних установа, те да ће, уколико неко има гријех, за њега и одговарати.

  • Уколико има неких сметњи први ћу бити против, али мислим да у овом случају то није лимитирајуће – рекао је Симић.

Из општинске правне службе истакли су да нису били упознати са том информацијом, али да, с обзиром да се ради о неправоснажној пресуди, те да због тога нема препрека за именовање.

Досадашњи директор Центра за социјални рад Самира Фејза разријешена је, а потом и именована за вршиоца дужности директора те установе до избора новог директора по конкурсу.

Осим тога, одборници су усвојили информације о раду Првостепене стручне комисије за утврђивање способности лица у поступку остваривања права из социјалне заштите и утврђивање функционалног стања корисника, о превентивној здравственој заштити становништва у прошлој години, као и о условима и животу омладине и стању наркоманије са мјерама за њено сузбијање.

Такође, утврђена је тржишна вриједност за градско грађевинско земљиште на одређеној парцели, а донесен је и дио Регулационог плана „Цента исток-Центар запад, Блок број 4“.

Related posts

Корона утростручила потражњу за витаминима

admin

ДЕРВЕНТИ „ЗЛАТНИ КЉУЧ“ ЗА ПРИМЈЕНУ ВИСОКИХ СТАНДАРДА

admin

Ђаци у нову – стару школу неће прије јесени 2023.

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još