ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ВАЖНОСТ ЊЕГЕ ЗУБА БРЖЕ СХВАТАЈУ МАЛИШАНИ НЕГО ОДРАСЛИ

Свијест о важности оралног здравља међу Дервенћанима још увијек није на завидном нивоу, али охрабрује чињеница да је све већи број становника спреман да се информише, послуша савјете стручњака, али да се јави љекару, истичу стоматолози.

Свјетски дан оралног здравља, који се обиљежава 20. марта, ове године се обиљежава под слоганом „Уједините се за здравље зуба“ промовишући добробит здравих уста и зуба, те општи значај добре оралне хигијене и старих и младих.

Како наглашавају дервентски стоматолози, најчешћи проблеми које уочавају код пацијената су каријес и парадонтопатија, те потреба за пружањем секундарне и терцијалне услуге, као и оглушавање о мјере превенције заштите оралног здравља. Додају да се управо кроз рад са малишанима највише доприноси буђењу свијести код одраслих.

Специјалиста превентивне и дјечије стоматологије у дервентском Дому здравља Зорица Будишић нагласила је важност рада са трудницама и малом дјецом и успостављање добрих навика од малена.

– Циљ нам је повећати свијест родитеља о редовним прегледима, те да су превенција, рано откривање и лијечење важни за очување здравих уста дјетета и спречавање посљедица. Иако новорођенче нема зубе важно је од првог дана његова уста буду здрава. Бришите њихове десни чистом влажном газом, нарочито након храњења или спавања. Након што се појави први зубић, треба га чистити два пута дневно, баш као што би то требало да чине и родитељи. Млијечни зуби имају важну улогу у расту и развоју лица и вилица – истиче др Будишић додајући да су стоматолози ту да помогну савјетима како његовати зубе и колико често долазити на преглед.

– Једна од мјера превенције, како за дјецу, тако и за одрасле, јесте смањење уноса шећера, нарочито грицкалица и сокова.  Родитељи треба да перу зубе дјеци све док дјеца не буду способна да то сама чине, односно док не науче сама везати пертле или течно писати писаним словима, а након тога их је потребно редовно надгледати – истиче др Будишић наглашавајући да здрава уста омогућавају уживање у животу и то је нешто за шта се вриједи потрудити.

Стоматолог у амбуланти „Јелена“ др Милка Гаврић Зеленика каже да су информисање и едукација доста допринијели побољшању свијести пацијената о оралном здрављу.

– Као амбуланта која се бави свим специјалистичким гранама стоматологије у дану прегледамо много пацијената који захтијевају све врсте услуга, али смо нарочито срећни што нам се малишани враћају мотивисани за одржавање хигијене и тако чувају своје зубиће. На највишем нивоу очувања оралног здравља смо са нашим пацијентима који носе фиксни или мобилни ортодонтски апарат јер они пролазе кроз посебан вид едукације о прању зуба – рекла је она додајући да када се ради о превенцији, прво мјесто заузимају прегледи и превентивни захвати.

– Посебно скрећемо пажњу пацијентима на начин прања зуба, коришћење интерденталних четкица, зубног конца и евентуално препарата са већом концентрацијом флуора – додаје др  Гаврић Зеленика.

У стоматолошкој ординацији „Естетика дент“ кажу да свијетлих примјера има, наспрам пацијената који још увијек не придају довољно значаја оралној хигијени.

– Имамо доста свијетлих примјера гдје пацијенти воде рачуна о оралној хигијени, доводе дјецу на контроле и свјесни су да је то почетак дигестивног система и да бригом о оралној хигијени брину о цјелокупном здрављу. Али, још увијек с друге стране имамо знатно велик број пацијената који траже зубне надокнаде, било соло крунице, протезе, мостове или чак импланте. Све то иде у прилог чињеници да је орална хигијена код нас на незодовољавајућем нивоу. Ту си и пацијенти који су кандидати за тоталну или парцијалну протезу, што је знак да је орална хигијена код тих пацијената заказала – рекао је др Вукашин Беатовић.

Он је додао да иако су проблеми оралног здравља код нас уобичајени, као и свугдје у свијету, биће потребно још много времена како би ниво свијести о мјерама превенције достигли задовољавајући ниво.

Сарадња

Др Зорица Будишић истиче да је сарадња са локалном управом, у смислу подршке у раду и донација којим се обезбјеђује опрема, веома значајна изражавајући наду да ће бити настављена.

Related posts

Честитке и цвијеће уљепшали 8. март

admin

„ТРОЛОВЦИ“ ДОБИЛИ СВОЈУ ПРВУ ЧИТАОНИЦУ

admin

План уписа освјежен медицинским
и банкарским техничарима

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još