ИЗДВОЈЕНОНовости

Вашар ће 172. пут бити
лична карта Дервенте

Припреме за једну од најважнијих манифестација по којима је град на Укрини познат у Републици Српској и шире, овогодишњи 172. дервентски Вашар, у пуном су јеку, а сви посјетиоци у забавним, трговинским и угоститељским садржајима моћи ће уживати од 26. до 30. августа.

Манифестацију са дубоким коријенима у историји ове године испуниће добро познати садржаји у којма забаву проналазе све генерације, а према најавама из Организационог одбора, припремају се и новитети којим ће бити промовисан град и његове знаменитости.

– С обзиром да се одржавање првог Вашара веже за 1851. годину и почетак изградње цркве у Српској вароши, када су мјештани градњу храма прославили народним весељем у порти цркве, планирано је да управо те обичаје и ове године вратимо у живот. Пред Старом црквом у Српској вароши у суботу, 26. августа приредићемо народни збор, чиме ћемо озваничити почетак вашарских дана. На овај начин ћемо се присјетити мјеста одакле је заправо почео Вашар – рекла је члан Одбора за организацију и обиљежавање 172. дервентског Вашара и директорица Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ Мирјана Плиснић додавши да је планирано да културно – умјетнички програм почне око 18.30 часова.

– Планирано је да буде одржана молитва у цркви од 18 часова, а послије тога народни збор. Још нисмо утврдили тачан програм, али свакако планирамо позвати културно – умјетничка друштва, људе који чувају традицију музичких инструмената и свирања, као и који посједују народне ношње. Такође, предложили смо да у оквиру Вашара формирамо дервентску улицу гдје бисмо изложили дервентске сувенире, рукотворине и друге традиционалне предмете – додала је Плиснићева.

За провођење овог дијела задужени су Туристичка организација и Народна библиотека „Бранко Радичевић“ уз координацију Одјељења за привреду и друштвене дјелатности.

Као и ранијих година, послове припреме инфраструктуре и техничких предуслова који претходе Вашару координисаће „Комуналац“ заједно са Одбором за организацију и обиљежавање.

– Организација тече према плану, а тренутно су у току припреме терена, које су увијек изазовне због могућих падавина за вријеме вашарских дана – рекао је директор „Комуналца“ Денис Пијетловић додавши да и ове године очекују велики број продаваца и излагача, али и посјетилаца.

–  Очекујемо да ће овогодишњи Вашар бити и више него успјешан, а долазак су најавили и нови излагачи забавних садржаја – рекао је Пијетловић.

Дервентски Вашар је 2021. године увршћен на листу нематеријалног културног наслијеђа Републике Српске, а у току су припреме за кандидатуру за листу УНЕСКО-а.

Вашар је дио великогоспојинских свечаности у граду на Укрини, а 28. август прославља се као Дан града, а Велика Госпојина је крсна слава Храма Успења Пресвете Богородице.

Обустава саобраћаја

Током вашарских дана доћи ће и до измјене у режиму саобраћаја, па ће од кружног тока „Рампа“ преко Старог моста до раскрснице улица Српске војске и Свети Сава (кружни ток „Вага“), као и на Сајмишту саобраћај бити обустављен од 25. августа (петак) од 18 часова до 30. августа (сриједа) до поноћи часова.

У том периоду наведеним улицама дозвољено ће бити кретање само возилима станара са пропусницом коју издаје „Комуналац“ и возилима снабдијевања. Улаз и излаз са пропусницом биће могућ из Книнске улице, са магистралног пута, од Нове аутобуске станице.

Сајам привреде

Свечане дане у граду на Укрини отвориће Сајам привреде и туризма који већ 17 година окупља мноштво излагача и гостију. Овогодишњи сајам биће одржан од 23. до 25. августа у Спортском центру.

Related posts

УВОДИ СЕ ЗАБРАНА КРЕТАЊА ЗА ВАСКРШЊЕ ПРАЗНИКЕ

admin

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА ДАНАС

admin

Донесена нова наредба о регулисању рада на подручју града

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još