ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Већи број лежаја и богатија
понуда шире крила туризму

Протекле, љетње мјесеце у Дервенти, захваљујући бројним спортским, културним и другим манифестацијама, обиљежио је и долазак великог броја гостију, а ослушкујући потребе за замахом туристичке понуде, значајно су проширени и смјештајни капацитети.

Према подацима Туристичке организације Дервенте у јуну је град посјетило 399 туриста, у јулу 343, док је у августу у Дервенти преноћило 650 гостију.

– Вјерујем да то није реална слика, јер у току љета у Дервенти засигурно борави и много већи број посјетилаца. Неки од њих буду смјештени код пријатеља или породице, неки у околним селима и сусједним општинама. Један дио посјетилаца и не користи могућност ноћења, јер дођу на једнодневни излет или су у пролазу – казали су из ове организације, а директорица Биљана Теофиловић додаје да у Дервенти од почетка године има новорегистрованих објеката за смјештај, попут куће за одмор и станова на дан.

– Ријеч је о добрим и савјесним домаћинима чије се услуге могу препоручити гостима разних профила. Осим тога, то су добро и модерно опремљени објекти који испуњавају жеље модерног туристе. Тако, на примјер, обје регистроване куће за одмор имају базене, спортске терене и друге садржаје. До краја године очекујемо регистрацију још два објекта на територији Дервенте чији власници пружају услуге смјештаја и тренутно су у процесу пријаве – казала је Теофиловићева додавши да Туристичка организација настоји да постакне власнике објеката за смјештај да се региструју.

– Било би добро када би пронашли начин да се пружаоци услуга на неки начин стимулишу како би се регистровали, јер би у том случају могли да се укључе у пројекте и остваре право на бесповратна средства – казала је Теофиловићева.

Она је додала и да поред већ познатих мотела, хотела, коначиша и пансиона, комфор и гостопримство и ових смјештајних јединица оцијењени су звјездицама.

– Двије куће за одмор које су посљедње регистроване оцијењене су са по три звјездице, као и собе за изнајмљивање, док је „стан на дан“ носилац двије звјездице – додала је Теофиловићева.

Угоститељи су задовољни сезоном, а новим капацитетима и богатијом понудом настоје да привуку нове госте.

– Сезона је била добра, веома смо задовољни одзивом гостију и за смјештај, али и за сале за прославе и састанке. У самом шпицу љетње сезоне, током викенда, увијек се тражила соба више, а и током осталих дана стизали су нам упити за апартман или собу – казали су из мотела „Двор“ који располаже са 16 соба и апартмана.

Велика заинтересованост за смјештај у једном од бунгалова етно – села „Еден“ владала је током сва три љетња мјесеца, а како је истакла Јелена Николић из овог коначишта, већина посјетилаца били су туристи из иностранства.

– У већини случајева су само тражили смјештај, односно бунгалове, мада се дешавало да и они који су код нас организовали прославе, резервишу и ноћење -рекла је Николићева.

Бунгалове и собе у понуди има и мотел „Бабино брдо“.

– Што се тиче љетње сезоне, задовољни смо попуњеношћу смјештаја, али доста више посјета биљежимо у ресторану и сали за прославе. Према нашој интерној статистици, нешто више ноћења смо имали прошле године – казали су из овог мотела.

Осим ових, туристима су на располагању били и смјештаји у хотелу „Бисер“, мотелу „Кузмановић“, пансионима „Карибик“ и „Шљука“ и коначишту „Тешендијина крчма“.

„Тешендијина крчма“, која је од 2020. године радила као сеоско газдинство, због повећања смјештајних и угоститељских капацитета од ове године регистрована је као коначиште.

– Проширили смо угоститељски објекат који има свакодневну понуду, а не радимо само понедјељком. Уз смјештај за ноћење имамо и салон за посебне прилике, а наши посјетиоци могу да уживају и у љетњој башти и дјечијем игралишту – рекао је власник Миодраг Тешендић.

Регистрација

Биљана Теофиловић је подсјетила да је Градска управа формирала комисију која обавља категоризацију објеката и издаје Рјешење о категоризацији, а које важи четири године. У Дервенти власници кућа за одмор, станова и соба за изнајмљивање плаћају 15 марака по лежају годишње.

Новорегистровани смјештајни капацитети у 2023. години:

– Кућа за одмор „Wisteria Lodge“ у Живиницама – 3*

– Кућа за одмор „Вила Тадић“ на дервентском Лугу – 3*

– „Стан на дан Дани“, Краља Петра Првог – 2* (два кревета)

– Собе „Bašić Family“, Краља Петра Првог 22 – 3*, (осам  спаваћих соба – 15 лежаја).

Related posts

Најмлађе уче саобраћајним правилима

admin

Од данас траје
Петровски пост

Derventski List

ОБЈАВЉЕН КАЛЕНДАР УПИСА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još