Новости

Влада уредбом прецизирала
право на борачки додатак

Влада Републике Српске донијела је на данашњој сједници у Уредбу о измјенама Уредбе о борачком додатку којом је прецизирано право мјесечни борачки додатак.

– Према измјени Уредбе, захтјев за остваривање права на мјесечни борачки додатак могу да поднесу борци свих категорија, уколико им је рјешењем о категоризацији утврђено ангажовање у зони борбених дејстава, с обзиром да се износ мјесечног борачког додатка утврђује множењем броја мјесеци проведених у зони борбених дејстава са основицом за обрачун мјесечног борачког додатка која, за 2023. годину, износи 2,20 КМ – саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Уредбом је дефинисано да се право на мјесечни борачки додатак признаје од 1. октобра 2023. године, уколико је захтјев за признавање права на мјесечни борачки додатак поднесен у мјесецу септембру 2023. године.

– У погледу почетка признавање права на мјесечни борачки додатак по захтјевима који се поднесу у наредном периоду, права на мјесечна примања припадају од првог дана наредног мјесеца по подношењу захтјева. Корисници мјесечног борачког додатка који су остварили право на мјесечни борачки додатак прије доношења ове Уредбе, не подносе нови захтјев за остваривање права на мјесечни борачки додатак, јер су већ стекли то право – саопштено је из Владе.

Послије ступања на снагу ове Уредбе, право на мјесечни борачки додатак могу остварити и корисници инвалидских пензија код којих је узрок инвалидности вршење војне дужности у околностима оружаних сукоба, који нису имали правни основ, односно могућност да остваре то право.

Влада је данас донијела и Одлуку о престанку важења Одлуке о исплати мјесечног новчаног примања социјално угроженим незапосленим борцима Одбрамбено – отаџбинског рата од прве до пете категорије.

Због обезбјеђивања права на мјесечни борачки додатак, престаје исплата мјесечног новчаног примања социјално угроженим незапосленим борцима од прве до пете категорије категорије, које је успостављено одлуком Владе Републике Српске, која престаје да важи. Исплата мјесечног новчаног примања је извршена закључно за мјесец септембар 2023. године, а сви борци којима је вршена исплата тог примања, имају могућност да поднесу захтјев за остваривање права на мјесечни борачки додатак – саопштено је послије сједнице Владе.

Related posts

НИЧЕ НОВИ ПРОСТОР ЗА ОПУШТАЊЕ

admin

ДОДИК У ДЕРВЕНТИ: ПРИМЈЕР УСПЈЕХА У РС И РЕГИОНУ

admin

Слобода завјет који треба брижно чувати

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još