НовостиРС-РЕГИЈА

У УКЦ Српске отворена Клиника за кардиохирургију

Клиника за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС данас је свечано отворена у присуству највиших званичника.

Клиника за кардиохирургију смјештена је у објекту “Јужно крило” УКЦ-а Српске, на првом спрату, и простире се на површини од око 1.500 метара квадратних.

Клиника се састоји од четири операционе сале и има све потребне пратеће амбуланте за припрему и опоравак пацијената.

Операционе сале су модуларне, израђене и опремљене према свјетским стандардима.

Интензивна њега има 10, а одјељење 13 кревета.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Република Српска показала способност да направи кардиохирургију у оквиру Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци и да на томе неће стати.

– Наша подршка неће изостати ни овај пут и зато очекујем да наставимо – рекао је Додик

Предсједница републике Жељка Цвијановић рекла је да је ова клиника велики заједнички успјех институција Српске и грађана.

– Као становник Републике Српске срећна сам што унапређијемо наш здравствени систем. Како предсједник Републике Српске поносна сам што Српска има капацитет да извршава и завршава велике послове за грађане који у њој живе – рекла је Цвијановићева додавши да УКЦ не припада само Бањалуци, него свим грађанима Републике Српске.

– С поносом могу да кажем да је УКЦ Републике Српске болница 21. вијека и недостајала је ова карика, а то је ова Клиника за кардиохирургију – рекао је директор ове здравствене установе Владо Ђајић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изразио је задовољство што се становништву Српске данас на употребу даје најсавременија Клиника за кардиохирургију, вриједна готово 25 милиона КМ, која представља пројекат од националног интереса.

Вишковић је навео да се до сада на годишњем нивоу 600-700 кардиоваскуларних пацијената подвргавало операцијама у земаљама окружења.

– Али, од данас, захваљујући визији људи који воде Републику Српску, имамо најмодернију кардио-клинику у окружењу, са најсавременијом опремом, у којој раде врхунски љекари и медицинско особље – рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је поносан и због “невјерних Тома”, који су неаргументовано критиковале да Република Српска није у стању да унаприједи здравствени систем, а она данас отвара клинику којом би се поносиле и развијеније земље.

Вишковић је подсјетио да Влада Републике Српске континуирано улаже у здравствени сектор и његов развој, као и да та улагања премашују милијарду КМ широм Српске, од којих само у УКЦ од 2018. године више од 330 милиона.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је ова клиника доказ да је у Српској изграђен квалитетан и савремен здравствени систем у који је у протекле четири године уложено више од 360 милиона КМ.

(Глас Српске)

Related posts

Скупштина града засједа 12. новембра

admin

Конкурс за обуку пилота хеликоптера продужен до 11. априла

admin

ДОНЕСЕНА НОВА НАРЕДБА О РЕГУЛИСАЊУ РАДА У ДЕРВЕНТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još