Новости

Влада утврдила основице за
борачка примања у 2024. години

Влада Републике Српске донијела је на данашњој сједници више одлука о утвђивању основица за обрачун борачких примања за 2024. годину.

Како је саопштено из Бироа Владе за односе с јавношћу донесена је Одлука о утврђивању основице и коефицијента висине исплате мјесечних примања за 2024. годину предвиђених законом о заштити цивилних жртава рата у износу од 655,64 КМ.

Обрачун примања по наведеној основици у 2024. години ће се вршити за 2.173 корисника, од чега је 967 корисника личне цивилне инвалиднине и 1.206 корисника породичне цивилне инвалиднинe. Oсновица која се утврђује овом одлуком у складу је са висином расположивих средстава планираних за цивилне инвалиднине за текућу годину, те је у висини основице из децембра 2023. године, која је увећана за десет одсто у односу на основицу за период јануар-октобар 2023. године.

Такође, Влада је донијела и Одлуку о висини основице за обрачун примања за 2024. годину предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено – отаџбинског рата Републике Српске.

Износ средстава у буџету за 2024. годину планираних за исплату примања прописаних законом, омогућава да се основица за обрачун примања за 2024. годину утврди у износу од 874,30 KM.

Обрачун примања по наведеној основици у овој години односи се на 45.150 корисника, од чега за 28.966 корисника личне инвалиднине и 16.184 корисника породичне инвалиднине. И ова основица одређена је у складу са висином расположивих средстава планираних за војне инвалиднине за текућу годину, те је у висини основице из децембра 2023. године, која је увећана за десет одсто у односу на основицу за период јануар -октобар 2023. године.

Одредбом члана 16. став 3. Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено – отаџбинског рата прописано је да се основица за обрачун примања прописаних законом утврђује у проценту од просјечне нето плате запослених у Републици Српској у претходној години, а ставом 4. истог члана да одлуку о утврђивању основице доноси Влада Републике Српске почетком сваке године у складу са висином расположивих средстава планираних у буџету за ту годину, водећи рачуна о нивоу достигнутих права.

Влада је донијела и Одлуку о висини основице за обрачун годишњег борачког додатка за 2023. годину, а право на додатак закључно са 31. децембром прошле године има 6.849 бораца прве и друге категорије.

Основица за обрачун годишњег борачког додатка утврђена је у висини од 4,43 КМ по мјесецу проведеном у зони борбених дејстава.

Чланом 7. Уредбе о борачком додатку прописано је да се годишњи борачки додатак обрачунава по основици коју утврђује Влада у складу са расположивим буџетским средствима за ту намјену и бројем корисника евидентираним у години за коју се врши исплата, те да се ова одлука доноси у првом кварталу текуће за претходну годину.

Такође, Влада је донијела и Одлуку о висини основице за обрачун мјесечног борачког додатка за 2024. годину, чиме се извршава обавеза утврђена законом и Уредбом о борачком додатку.

Због доношења Уредбе о измјенама Уредбе о борачком додатку („Службени гласник Републике Српске“ број: 87/23), којом је омогућено свим категорисаним борцима да остваре право на мјесечни борачки додатак по основу ангажовања у рату у зони борбених дејстава, повећан је број корисника мјесечног борачког додатка, који на дан 31. децембар 2023. године износи 158.334.                 

Износ средстава у буџету за 2024. годину планираних за исплату мјесечног борачког додатка, омогућава да се основица за обрачун утврди у износу од три КМ по мјесецу проведеном у зони борбених дејстава, што је увећање од 36,36364 одсто у односу на основицу из 2023. године, која је износила 2,20 КМ.            

Related posts

Стипендије знак континуиране
бриге о образовању Дервенћана

Derventski List

Чардак мрља на лицу правде

admin

БУЏЕТ ВЕЋИ ЗА ОКО МИЛИОН КМ, ЖУСТРА РАСПРАВА О ПРИВРЕДИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još