ИЗДВОЈЕНОНовости

ВЛАДИКА ФОТИЈЕ ОСВЕШТАО ЖИВОПИС У ЛУЖАНСКОМ ХРАМУ

Eпископ зворничко – тузлански Фотије данас је у храму Свих светих у Босанским Лужанима, у присуству великог броја вјерника, служио свету архијерејску литургију и освештао живопис.

Владика је у бесједи истикао да ликови светитеља представљају путоказ кроз вјеру. Он је, усусрет највећем хришћанском празнику Васкрсу, истакао важност поста.

  • Налазимо се пред Часним постом када, браћо и сестре, треба да проверимо и прегледамо свој духовни живот, да видимо докле смо стигли у вери, у молитви, те у братољубљу и богољубљу. Морамо бити свесни да овоземаљско богатство пропада и труне, а да је богатство које стичемо у Богу, вечно – поручио је епископ Фотије додавши да је током поста добро читати житије светаца, како би видјели како су свети живјели да би задобили живот вјечни.
  • Поред тога, требало би да се измиримо једни са другима да би и нама Бог опростио грехе наше. Васкрс је слика свеопштег васкрсења, другог доласка Христа и вечног живота, па како се припремимо за овај празник, тако ће нам вероватно бити и у вечности – поручио је владика Фотије.

Живопис у лужанском храму дјело је фрескописца Теодора Кесића, који је цркву осликавао годину.

– Углавном сам радио сам, али сам повремено имао и помоћнике. Овде је приказан чисти византијско – грчки стил, који је прилагођен нашем поднебљу. Желим нагласити да сам користио искључиво репродукције старих мајстора. Централна фигура живописа је Исус Христос Пантократор. У овом случају, пошто црква нема куполу, радили смо само еванђелисте и то је типологија која се поштује у Византији. Прво се раде велики празници Христови, а Богородичини празници ако има места у западном делу цркве. За певницама се раде свети ратници мученици, а остало су српски светитељи као што су Свети Сава и Свети Симеон Мироточиви – казао је Кесић.

Свештеник Драган Зарић изразио је захвалност свим приложницима који су помогли да се живописање храма  заврши.

  • Хвала свим вјерницима лужанске парохије, а поготово онима који живе и раде у дијаспори. Без помоћи ових људи добре воље сигурно не бисмо успјели. Захвалност дугујемо и фрескописцу који је живописање завршио у рекордном року – рекао је Зарић.

Он је додао да је осликавање храма коштало 45.000 марака, те да су осликана 304 квадратна метра цркве.

Мјештани

Предсједник Савјета МЗ Босански Лужани Божо Радовановић казао је да су мјештани овог села одушевљени што је овај свети храм уљепшан фескама.

  • Данас смо се окупили да обиљежимо и прославимо овај чин којим је наша црква постала још љепша. Из дана у дан све нас је мање, али хвала Богу, данас је црква пуна вјерног народа. Радосни смо што је народ увидио значај цркве, што се поново полако враћамо Богу и православљу – рекао је Радовановић.

Related posts

„НОЋ БОГОВА“ ДОНИЈЕЛА ДУХ ВРХУНСКОГ ПОЗОРИШТА

admin

Спомен – парк мјесто вјечног сјећања на невине жртве

admin

Цукић уз музику представио укоричене животе рок легенди

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još