ИЗДВОЈЕНОНовости

Пуних 110 година
савременик Дервенћана

Први број Дервентског листа, под именом Дервентски котарски лист, из штампе је изашао 12. децембра 1912. године, односно прије пуних 110 година, а данас је свечаношћу у Центру за културу обиљежен јубилеј једне од најстаријих новина на Балкану.

Изложбом старих фотографија, ранијих издања листа, те пригодним програмом у којем су посјетиоци имали прилику да чују дијелове текстова који су се током 110 година нашли на ступцима дервентске новине, као и наступом ученика  проузичке школе која дјелује у Основној школи „Никола Тесла“, евоциран је рад Дервентског листа.

Директор предузећа „Дервентски лист и Радио Дервента“ Чедо Вујичић истакао је да је јубилеј Дервентског листа јубилеј и свих Дервенћана, јер је од својих почетака, лист огледало друштва.

– Мислим да је овај јубилеј за поштовање и за Дервенту и за цијелу Републику Српску, а ових 110 година обиљежило је све оно што је и обиљежило наше друштво. На простору на којем ми живимо, нажалост, нема континуитета ни у чему, па тако ни медија и Дервентског листа. Међутим, патње кроз које је пролазио народ и читаоци нашег подручја су патње и Дервентског листа – рекао је Вујичић додавши да планови за наредни период подразумијевају даље издавање новина, и то у континуитету, те настојање да поново буде покренут програма Радио Дервенте.

Један од дугогодишњих новинара редакције Данка Земуновић истакла је да је током деценије проведене у Дервентском листу имала срећу да сарађује са бројним Дервенћанима.

– Већ десет година сам члан колектива и имала сам срећу да сарађујем и са бившим уредником Едином Диздаревићем, а сада је екипа мало млађа. Ових десет година прошло је брзо, као што је и сам посао динамичан – рекла је Земуновићева рекавши да рад у једном од најстаријих медија у Српској није бреме, него још већа мотивација за рад.

Бивши директор и одговорни уредник Дервентског листа Един Диздаревић казао је да је приоритет, и у вријеме када је лист поново почео да ради у рату, био да Дервентски лист нађе пут до читалаца.

– Радило се у свим могућим условим и увијек је било битно да сваког четвртка Дервентски лист буде на киосцима и међу нашим вјерним читаоцима. Мислим да је лист доста напредовао, још увијек читаоцима преноси реално и објективно стање и то је данас једна респектабилна кућа – оцијенио је Диздаревић.

Јубилеј редакцији и свим грађанима Дервенте честитао је и градоначелник Милорад Симић.

– Писати једну новину у континуитету од 110 година говори о богатој дервентској традицији. Од времена почетака Котарског листа, па под другим именима до имена Дервентски лист, хроничара Дервенте, обиљежила је једна плејада писмених људи, добро школованих или обучених. Засигурно и дан данас Дервентски лист заузима једно значајно мјесто у животу Дервенте и ових крајева – рекао је Симић истакавши да локална заједница континуирано подржава Дервентски лист, а у току ове године подржала је и обнову просторија предузећа.

Related posts

Пред бирачима 2. октобра око 40 Дервенћана

admin

Из Дервенте три народна посланика

admin

ДИО ИНДУСТРИЈСКЕ ЗОНE БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još