ИЗДВОЈЕНОНовости

Вода стиже до 50 домаћинстава у Турским Лужанима

Уговор о одобравању средстава за пројекат изградње водоводне мреже у насељу Турски Лужани, који су данас потписали градоначелник Дервенте Милорад Симић и министар за расељена лица и избјеглице ФБиХ Един Рамић, корак је ближе процесу снабдијевања око 50 домаћинстава овог насеља питком водом.

За реализацију овог пројекта, према већ устаљеној пракси, заинтересоване мјештане ће прикључак на питку воду коштати око 1.500 марака, док је федерално Министарство обезбиједило 50.000 КМ, а из буџета града издвојен је износ од 40.000 КМ.

Градоначелник Милорад Симић казао је да се нада да ће се до краја године стећи услови за наредну етапу пројекта.

– Имамо озбиљне пројекте за водоснабдијевање руралног дијела, а то доказује и овај уговор који ће водом опскрбити 50 домаћинстава Турских Лужана. Министру дугујем захвалност јер су прихватили овај пројекат. Код нас је већ пракса да потрошачи учествују дијелом и да локална заједница из буџета сноси дио трошкова, што је у овом случају 40.000 КМ. Према пракси, планирано је да потрошачи издвоје 1.500 марака по домаћинству, али је свако домаћинство скупштинском одлуком ослобођено таксе која износи готово 1.000 КМ, другим ријечима право учешће, односно одрицање у корист прикључка за питку воду је око 500 или 600 КМ. Верујем да ћемо до краја ове године потписати уговоре и резервисати новац – казао је Симић.

Министар расељених особа и избјеглица ФБиХ Един Рамић објаснио је да се реализација пројекта остварује на основу пријаве на јавни позив министарства.

– Радује ме да ћемо бити у прилици да помогнемо и заједно са градоначелником и административном службом ријешимо проблем мјештана Турских Лужана. Наши пројекти су обично у вези са индивидуалним захтјевима и захтјевима вјерских заједница, у овом случају исламске заједнице и католичке цркве, а ево ово је један пројекат са административном службом и надам се да ће оваквих пројеката бити у наредном периоду – казао је Рамић.

Потписивању уговора присуствовали су и представници ове мјесне заједнице који су истакли задовољство и захвалност с обзиром да је дугогодишња иницијатива дошла надомак реализације.

– Нама је заиста драго да послије већ неколико година од почетка ове иницијативе дођемо до неких финалних рјешења. Већ имамо рачун на који се уплаћују средства, а овом приликом желим да позовем наше мјештане да наставе са уплаћивањем, како бисмо могли овај пројекат да убрзамо и до краја да финализирамо, а захваљујући средствима Градске управе и федералног министарства – истакла је предсједница Мјесне заједнице Турски Лужани Индира Бундавица додавши да је пројекат испланиран за домаћинства која су на почетку показала иницијативу, али да постоји могућност да се и остали заинтересовани придруже.

Мјештан Хајрудин Нухић објаснио је да су се мјештани до сад снабдијевали водом из бунара и помоћу пумпи.

– Наши мјештани су вољни и надам се да ћемо до краја године финализовати оно на чему већ дуже вријеме радимо – објаснио је Нухић.

 

Related posts

Порфирије нови патријарх српски

admin

Епархија за обнову
храма издвојила 10.000 КМ

Derventski List

Фудбалски турнир повод за дружење и нове фудбалске лекције

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još