Друштво

Вожњом бадњака најављују најрадоснији празник

Традицију вожње бадњака, којом најављују празник рођења Христовог, већ дуги низ година предано његују и чувају мјештани из разних дијелова Дервенте, а поворке са окићеним бадњацима, веселим домаћинима и дјецом, на Бадњи дан преплаве путеве.

Бадњачари се на Бадњи дан традиционално окупљају испред „Миленијума“ одакле креће поворка улицама града.

У зору, на Бадњи дан, мушкарци сијеку храстово дрво, ките га и возе кроз село. За ове „вијеснике“ Божића домаћини припремају поклоне, украшавају бадњак, честитају Бадњи дан и надолазећи Божић.

Један од организатора бадњачарске поворке у Горњим Церанима Милан Лукић каже да традицију вожње бадњака кроз село његује дуже од двије деценије.

– Већ 20 година сам дио бадњачарске поворке у мом селу. Бадњи дан почињем око пет часова када идем да сијечем бадњак за своју кући и онда се састајем са осталим комшијама и заједно сијечемо бадњак за поворку. Уз пјесму и поштење обилазимо сваку кућу и сви се заједно радујемо Божићу. У поворци нас има тридесетак, старијих и млађих – објашњава Лукић додајући да послије вожње кроз село бадњак возе до парохијске црве гдје се састају сви бадњачари и пале бадњак.

Он додаје да се са весељем и радошћу припремају за Бадњи дан.

– У осињској парохији има доста бадњачара и трудимо се да будемо јединствени и препознатљиви, те смо у том духу претходних година купили исте прслуке и шубаре – истиче Лукић напомињући да током обиласка села бадњачари накупе мноштво поклона који се напослијетку расподијеле међусобно, а новац дарују мјесној цркви.

На Бадњи дан веселе се и мјештани сусједног села, Доњих Церана чија поворка броји такође тридесетак мјештана, а ову традицију његују непуне три деценије.

– Нисмо посустали ни протекле године када је био јек короне у жељи да не прекидамо традицију. Све је изгледније да ће поворка ове године бити већа него иначе – истичу организатори додају да је и њихов заштитни знак истовјетна  гардероба, весеље, али и поштовање православних обичаја.

Међу запаженијим бадњачарима су и они из Доње Лупљанице, из засеока Малица.

– Нама, учесницима је то веома важно. Већина бадњачара су млади људи и сваке године нас је све више. На Бадњи дан, у зору када у шуми заједно сијечемо бадњак који ћемо возити, почињемо да славимо – причају Маличани који и ове године обећавају да ће наставити традицију.

Паљењем бадњака најављује се рођење Исуса Христа, а овај дан је најрадоснији у години. У Саборном храму Успења Пресвете Богородице вечерње и освештање бадњака планирано је у 18 часова.

Пријаве бадњачара

Из дервентске Црквене општине позвају све бадњачаре, који желе да буду дио поворке која традиционално вози бадњаке улицама града, да се пријаве до 4. јануара.

– Окупљање бадњачара ће бити на платоу испред тржног центра „Миленијум“ у 13 часова, а пријаве су могуће на број телефона 066/747-886 – навели су из Црквене општине.

 

Related posts

Вјетар оборио стабло, обустављен саобраћај на путу Дервента – Брод

admin

Туберкулоза и даље
озбиљан здравствени изазов

Derventski List

АКЦИЈА ДАРИВАЊА КРВИ У ИДУЋИ ЧЕТВРТАК

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još