Друштво

Вјештим рукама идеје претвара у најљепше украсе

Прославе су данас постале незамисливе без маштовитих и оригиналних декорација, а ту у помоћ прискаче Дервенћанка Марија Нединић вјештим рукама све идеје  претвара у најљепше украсе.

Експериметишући постепено са материјалима и техникама, Нединићева је свој хоби да израђује рођенданске декорације проширила и на креирање украса за друге прилике. Првобитно је, како признаје, рукотворине израђивала у часовима доколице, да би послије позитивних реакција ближњих и пријатеља, почела и њима да испуњава жеље. Данас је израда украса активност која је опушта.

– Прве идеје за декорације добила сам када сам припремала прославу првог рођендана мог дјетета. Почетне кораке сам истраживала на интернету и с временом сам добијала све више мотивације да експериментишем и уживам у том хобију – испричала је Нединићева објаснивши како изгледа процес израде украса од хладног порцулана.

– Посљедњи изазов који сам ставила пред себе, а који ми се учинио занимљивом, а израђујем га највише у виду поклона у оквиру слатких кутија или букетића, јесте цвијеће од хладног порцулана, смјесе која се прави од густина и дрвофикса. Основа је бијеле боје, а друге боје добијам уз помоћ боја за колаче – казала је Нединићева додајући да израда неког од ових украса одузима доста времена, али да се уложени труди итекако исплати када види задовољство на лицу оног коме је намијењен.

– Руже од порцулана нису толико компликоване за направити и не одузимају много времена, а почиње се од пупољка, који најчешће израдим дан раније, како би се добро осушио, да бих сутрадан могла да лијепим латице за шта ми отприлике треба 20 минута. Декорацију у виду броја 1 израђивала сам око девет часова, док ми је за израду броја 18 помогао и супруг, а израда је трајала око 50 часова – објаснила је Нединићева која украсе израђује по наруџби и то не само за суграђане, јер неријетко захтјеви за украсима стижу и из других градова.

Ова Дервенћанка додаје да је за сваки посао, па и израду украса, најважнија посвећеност, а како јој тога не мањка, планира да се окуша и у примјени других техника.

Поклони

Марија Нединић каже да је одувијек вољела да својим најближим поклања нешто што сама изради, а неки од поклона који су њених руку дјело су пињата, животиње од порцулана, те глобус.

– Покушала сам да направим и орхидеју, зумбуле и звоно са ружом, а правила сам чак и јежа од порцулана, те глобус и окушала се у изради пињате. Још раније сам радила и минђуше, а откад су поруџбине почеле да стижу активно, прихватила сам се и декорација за дјевојачко вече. Такође, опробала сам се у изради играчака од конаца – рекла је Нединићева.

Related posts

Због неодговорности грађана букнуло више пожара

admin

Дан побједе над фашизмом, 9. мај нерадни дан

admin

Могуће да школски час буде продужен на 30 минута

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još