Култура

„Говорим другим језиком“ прозор ка ауторкином свијету

Дервентска књижевница Александра Мариловић издала је нову књигу под називом „Говорим другим језиком“ у којој је сабрала и изабрала своје есеје, колумне и критике и којом, како каже, са читаоцем ћаска о свему и свачему.
– Зашто говорим другим језиком или још боље питање: који је то, заправо, језик? То је онај географски простор у који се морам пропети дубоко у себе да бих боље видјела. А мој поглед се још увијек простире нечим веома вриједним што се назива – радозналост. Када сам пронашла особу са којом сам створила мали споразум о пријатељству и успјела да сву ту „гужву у мени“ распоредим редовима папира (који увијек ћути и трпи) одлучила сам се објавити књигу. Рецензент је Данијел Михић, мој веома чест саговориник на тим другим језицима, односно пољима интересовања – каже Мариловићева додајући да је са Михићем, такође, отпочела рад на Историји српског народа и српске културе у стотину лекција.
Додаје да се корице њене нове књиге не отварају случајно есејом „Магијска функција језика“.
– У модерним менталним круговима, заборављамо на свој дар лијечења и бајања ријечима, благосиљања и проклињања, инспирисања. Несвјесни колико оговарање квари чисту природу и доноси у живот оно што гласно именујемо осудом. Отуда, потпуно намјерно књигу заклапам есејом о трачу као феномену деградације човјекове природе – каже ауторка.
За коректуру је била задужена Наташа Видовић док је графичко рјешење корица дјело умјетника Зденка Бећаревића, а књига је свјетло дана угледала и захваљујући подршци Градске управе.

Related posts

Ћирилица благо које
је запостављено

Derventski List

„Лето кад сам научила да летим“ у три термина

admin

Рок хитови обогатили „Пркос – фест“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još