ИЗДВОЈЕНОНовости

Грађани не смију да трпе штету због политике

Сваку промјену политике, у овом случају руководства Скупштине града, свакако прате одређене турбуленције или политичке реакције, што је у политичком смислу и очекивано. Оно што је неопходно, јесте да у таквим промјенама најмање штете имају грађани, да живот и рад у нашој локалној заједници функционише и да углед и рад Скупштине града никада не буде доведен у питање.

Рекао је то у интервјуу Дервентском листу новоименовани предсједник Скупштине града Бојан Радановић осврћући се на догађаје и одлуке који су обиљежили почетак ове године, али и износећи своја очекивања за наредни период.

– Свима у Скупштини града заједнички циљ мора бити стварање што бољег и угоднијег животног амбијента и рада – истакао је Радановић.

Шта је то што је, према Вашем виђењу, обиљежило први квартал 2022. године у Дервенти?

– Након што је крајем прошле године формирана нова скупштинска већина коју чине СНСД, СП, УС, НДП, СПС и ХДЗ БиХ било је потребно наставити са раније започетим промјенама. Једна од већих промјена догодила се када је 28. фебруара опозван претходни предсједник Скупштине града који је био из редова ДНС-а, и послије тога, већ 25. марта, на сједници сам изабран за предсједника парламента. Сваку промјену политике, у овом случају руководства Скупштине града, свакако прате одређене турбуленције или политичке реакције, што је у политичком смислу и очекивано. Оно што је неопходно, јесте да у таквим промјенама најмање штете имају грађани, да живот и рад у нашој локалној заједници функционише и да углед и рад Скупштине града никада не буде доведен у питање.

Значајан утицај на цјелокупно становништво имају и геополитичке прилике у свијету, посебно дешавања у Украјини. Свакако су и грађани Дервенте то осјетили кроз поскупљења животних намирница, горива и осталог. Настојање локалне власти је било усмјерено ка промјенама и увођењу олакшица у сегментима живота на које Градска управа и Скупштина могу утицати, и то ће бити политика континуитета у овој години, и вјерујем да ћемо заједно успјети у томе.

Приликом именовања на функцију предсједника Скупштине града истакли сте да ћете се залагати за квалитетнији рад парламента. У којим правцима иде Ваше залагање о овом питању?

– Није прошао ни мјесец од именовања и избора на функцију предсједника, али свакако у овом кратком времену настојао сам да побољшам комуникацију са свим политичким субјектима који дјелују у нашој Скупштини, да се створи што квалитетнија, разумљивија и конструктивнија атмосфера на сједницима, да се поштују различита мишљења и одлучивања. Труд и залагање само с моје стране неће бити довољан без разумијевања и подршке свих политичких субјеката, јер свима нама заједнички циљ мора бити стварање што бољег и угоднијег животног амбијента и рада.

Поменули сте и потребу спуштања политичких тензија. Постоји ли спремност политичких представника у парламенту за то?

– Искрено желим вјеровати да постоји одређена спремност свих или бар већине политичких представника у парламенту за спуштање политичких тензија. Сматрам да за сад идемо у добром правцу постизања тог ефекта, али као што сам већ и раније поменуо, битно је да постоји добра воља свих политичких партија. Различита мишљења су добра и конструктивна уколико се не користе тешке ријечи, а уколико се учесници у дискусијама успјешно буду контролисали и буду износили своје мишљење без вријеђања других, неће се стварати непотребне тензије. Наш град треба да буде препознатљив и у јавности помињан по позитивним промјенама и одлукама, да другима будемо узор.

Шта ће обиљежити рад парламента у наставку 2022. године?

– Поред жеље да уђемо у неки мирнији и стабилнији начин рада и функционисања Скупштине града сматрам да ће уласком у предизборну кампању за опште изборе рад парламента осјетити мало агресивнији приступ у дискусијама појединих одборника као њихов начин промовисања себе или својих политичких партија. Такође, желим вјеровати да ће рад парламента у наставку 2022. године обиљежити и доношење квалитетних одлука које су од општег значаја и интереса за нашу локалну заједницу.

Празници

Предстоје нам васкршњи и првомајски празници. Која је Ваша порука суграђанима?

– Васкрс као један од највећих празника је празник породице, вјере, оптимизма, љубави и праштања. У том духу свим грађанима који славе овај хришћански празник желим да сачувају унутрашњи мир и његују толеранцију у нашем друштву богатом различитостима.

Поводом 1. маја, празника рада, свим грађанима Дервенте упућујем искрене честитке са жељом да га проведу у здрављу и миру. Овај празник подсјећа на историјску борбу за радничка права и на тај начин представља израз радничке солидарности. Желим да стварамо бољи амбијент како би нам свима било боље у будућности.

Related posts

Одата почаст
страдалим Појежанима

Derventski List

СЕСТРУ ТУКАО КАИШОМ, ПА ПОЛИЦИЈИ ПРИЈЕТИО „ЗОЉОМ“

admin

О безбједности ђака брину
тројица школских полицајаца

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još