ДруштвоНовости

ГРИП И ВИРУСИ НЕ ЈЕЊАВАЈУ

Број обољелих од респираторних и инфекција сличних грипу наставио је да расте и протеклих дана, а највише су погођена дјеца предшколског и школског узраста.

Због ових обољења данима већ је смањен број ђака у одјељењима, те дјеце у вртићима.

Према подацима из Дома здравља Дервента са симптомима сличним грипу, као што су кашаљ и температура изнад 38 степени љекару се прошле седмице јавило 209 особа, међу којима највише дјеце од пет до 14 година, њих 92.

– Са симптомима осталих респираторних инфекција јавиле су се 133 особе, од којих највише у узрасту пет до 14 година, њих 59 – рекла је др Милена Бјеговић Ђујић, специјалиста епидемиологије.

Она је нагласила да се ради о инфекцијама које се преносе капљичним путем.

– Ради успјешног лијечења и спречавања даљег ширења обољења на околину препоручује се да обољеле особе остану у својим домовима, смање дневне активности, уносе веће количине течности у виду чајева, воде и топлих напитака и по потреби користе лијекове за снижавање температуре. Уколико тегобе дуже трају или се погоршавај треба да се јаве свом породичном љекару – рекла је др Бјеговић Ђујић.

Она је подсјетила на важност превенције, односно хигијене руку, провјетравања просторија у којима се борави, избјегавање затворених простора на којима се окупља велики број људи, употребе једнократних папирних марамица за брисање носа и њихово одлагање у корпу за отпатке, заштита носа и уста током кашљања и кијања, те вакцинације.

Related posts

За викенд сунчано и топло

admin

НАЦРТ БУЏЕТА ЗА 2021. ГОДИНУ ИЗНОСИ 19,1 МИЛИОН КМ

admin

ЂУРИЧИЋИ ДОБИЈАЈУ КУПАТИЛО

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još