ИЗДВОЈЕНОНовости

НОВИ ВАТРОГАСНИ ДОМ НИЧЕ У МОТАЈИЧКОЈ УЛИЦИ

Начелник општине Дервента Милорад Симић обишао је данас градилиште у Мотајичкој улици гдје ниче нови ватрогасни дом, захваљујући којем ће дервентски ватрогасци први пут послије више од пола вијека имати услове за бржи и ефикаснији рад.

Ради се о првој фази изградње ватрогасног дома, а посао вриједан око 340.000 марака повјерен је фирми „Винковић“ из Оштре Луке.

– Прва фаза радова је у току, а ми смо већ расписали тендер и за другу фазу у вриједности око 300.000 КМ, те расписали позив за избор извођача радова вањско уређење објекта, те прву фазу уређења Мотајичке улице, који је вриједан 220.000 КМ – рекао је Симић додавши да је Дервента тренутно право градилиште, јер се од почетка грађевинске сезоне реализују бројни пројекти.

– Капитални буџет за ову годину, из којег се финансира већина инфраструктурних пројеката, још нисмо ни употријебили, с обзиром да је увођење ванредног стања онемогућило одржавање сједнице Скупштине општине.  Ради се о износу већем од 1,8 милиона марака који ће бити распоређен за инвестирање. Надамо се да ће ове мјере забране окупљања дозволити да одржимо сједницу Скупштине и да покријемо штету коју су људи доживјели било одлукама општинског или републичког штаба – рекао је Симић.

Начелница Одјељења за стамбено – комуналне послове Јефимија Шербић казала је да прва фаза изградње ватрогасног дома у Мотајичкој улици подразумијева подизање конструктукције објекта.

– У другој фази су фини радови, односно постављање столарије и унутрашње уређење. Када се ради о вањском уређењу објекта, тек је расписан позив за прву фазу ових послова, односно уређење простора око објекта, оба прилаза из Жељезничке улице и Бродске, те уређење диојела Мотајичке улице и паркинга. У другој фази предвиђени су радови у остатку Мотајичке улице.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Дервента Славен Пијетловић рекао је да ће када буде завршен, нови ватрогасни дом бити функционалан објекат са свим садржајем који може да пружи ватреогасцима несметан рад.

–  Ватрогасни дом који тренутно користи Ватрогасна јединица Дервента изграђен је 1950. године у самом центру града, гдје је велика фреквенција саобраћаја, и као такав представља велики проблем при изласку на интервенције. Затим, гаражни и радни простор, који је грађен по стандардима 50-тих година, није могао да задовољи потребе за даље ширење и напредовање наше Ватрогасне јединице у смислу тешког опремања  и идеја је ишла у правцу новог ватрогасног дома. Захваљујући финансијској стабилности локалне заједнице и подршци начелника општине дошло се на идеју о изградњи савременог ватрогасног дома на самој граници стамбене и индустријске зоне који ће створити све предуслове за брже и ефикасније реаговање ватрогасаца. Част нам је да у традицији дугој 120 година добијемо један ватрогасни дом који ће испунити све неопходне услове за рад ватрогаства – рекао је Пијетловић.

Надзорница на пројекту изградње новог ватрогасног дома Споменка Живанић потврдила је да се радови одвијају планираном динамиком.

– С обзиром на тренутну ситуацију, ово градилиште није стајало, него смо наставили са радом пуном динамиком, те се све одвија у складу са уговореним роком од 60 дана. Објекат се састоји из два дијела, односно гаражног дијела од 30 пута десет метара, и то су гараже за ватрогасна возила и управног дијела – рекла је Живанићева.

Related posts

Пронађено 440 стабљика индијске конопље

admin

Проглашени најбољи рецитатори у Српској

admin

Прикупљено 49 доза крви

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još