Друштво

Данас Велика Госпојина

Српска православна црква и вјерници прослављају празник Успења Пресвете Богородице, у народу познат као Велика Госпојина, један од највећих хришћанских празника посвећен Богородици.

Велика Госпојина се у многим православним породицама прославља као породична слава, а често је и црквена, или слава целог села.

Данашњи празник прославља се као крсна слава Саборног храма Успења Пресвете Богородице у Дервенти, а тим поводом у девет часова биће служена литургија, а потом ће око храма обићи свечана литија.

Зато се сви обичаји у вези са празницима посвећеним Мајци Божијој заснивају на поштовању њеног култа. За празнике Велику и Малу Госпојину обичај је да, нарочито жене, поштују велики број забрана, које се односе на обављање послова у кући и око ње. Вјерује се да Богородица разуме душу сваке жене посебно, разуме њену мисао, бол, патњу, жељу. Због тога жене се посебно њој моле за заштиту, срећу, здравље и унутрашњи мир.

Од празника Велике Госпојине, до Мале Госпојине (Рођење Пресвете Богородице), обиљежава се период Међудневнице, када се беру љековите биљке, које се суше и чувају за припрему природних лијекова и чајева током цијеле године.

(РТРС)

Related posts

Изложба свједочанство
о животу Јевреја у БиХ

Derventski List

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ДАРУЈЕ КАПЉИЦЕ КОЈЕ ЖИВОТ ЗНАЧЕ

admin

Данас хладно, на планинама снијег

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još