Друштво

Дан слободе медија
у свјетлу нових изазова

У свијету се данас обиљежава Дан слободе медија, а организације за заштиту људских права и удружења новинара сматрају да је слобода медија посљедњих година погоршана.

Новинарима, удружењима новинара и запосленима у средствима јавног информисања у Републици Српској Међународни дан слободе медија честитали су званичници Српске, предсједник Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић.

Из Удружења новинара Републике Српске, уз честитку колегама и цјелокупној јавности, навели су да овогодишњи Дан слободе медије дочекују уз веће изазове него прошле, али уз свијест да без функционалне и уређене медијске сцене, не може бити ни разговора о демократском друштву.

Удружење новинара Републике Српске - Фото: РТРС– Уколико смо демократско друштво, а Уставом смо засновани на тим принципима, слобода говора и слобода штампе, кључне су за исправно функционисање тако уређеног друштва. Без јавности рада власти и државних установа, нема правилног опредјељења на изборима. Самим тим нема ни демократије, те контроле три полуге власти (законодавне, судске и извршне) од стране друштва у цјелини – истичу из овог удружења.

Кажу да новинари и новинарство дијеле судбину других друштвених полуга и заједница у Српској, што новинаре чини мотивисаним да стварају услове за опште промјене на боље.

– УНРС ће у тој борби наставити да даје свој допринос и буде координациони и корективни фактор. Како између новинарске и других друштвених заједница, тако и између новинара међусобно. Два најбитнија питања која тренутно муче новинарску заједницу у односу са државом, јесу измјене кривичног законика у области увреде и клевете, односно њихова криминализација; те најављени закон о регулисању рада невладиних организација финансираних из иностранства за пропагандну дјелатност – наводи се у саопштењу.

Ова два законска рјешења, истичу најављена од стране носилаца скупштинске већине, од којих је један већ и усвојен у форми нацрта у Народној скупштини Републике Српске, кључна су за опште услове живота и рада новинара у Српској.

– Због тога УНРС посвећује велику пажњу развоју прилика на овом пољу, те сматрамо да је предвиђена динамика и распоред јавних расправа неодговарајући за овако важно питање. УНРС ће организовањем својих догађаја на ову тему, покушати да компензује недостатак пажње у јавности, како би сви могући негативни и позитивни аспекти оваквих законских рјешења, прије свега криминализације клевете, били освијетљени и размотрени од стране што већег броја заинтересованих појединаца и група – истичу у удружењу.

УНРС је става да су постојала далеко хитнија и битнија законска рјешења за новинарску заједницу, прије свега Закон о медијима.

– У условима када је судство сасвим неспремно и често неоспособљено да суди спорове са медијима и по постојећим законима, мишљења смо да законске измјене у области криминализације клевете и увреде преузете без јасног циља и пријеке потребе; те их у овом облику не можемо подржати – наводе они.

Свјетски дан слободе медија први пут је обиљежен 3. маја 1994. године.

Related posts

УНА ИДЕ НА МАТЕМАТИЧКУ ОЛИМПИЈАДУ

admin

Полиција упозорава на штетност
конзумирања опојних дрога

Derventski List

Кућа знања већ 109 година

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još