ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Даривање крви
хуманост без граница

Посљедња овогодишња акција добровољног даривања крви окупила је у Дервенти 151 хуманисту, а залихе су допуњене са 80 доза драгоцјене течности.

Трећој акцији прикупљања крви у овој години одазвали су се ученици обје дервентске средње школе, припадници Оружаних снага БиХ, као и редовни добровољни даваоци.

Борислав Радановић из Велике Сочанице на списак добровољних давалаца уписао се 96. пут.

– Први пут сам крв даровао 1982. године у војсци, онда сам направио паузу, а послије рата сам почео даривати редовно и до сада ниједном нисам одбијен. Кад неком помогнете на било који начин, осјећај је лијеп, али мислим да је ова врста помоћи посебна – рекао је Радановић, а дио ове акције први пут је Велибор Кнежевић.

– Водим се хуманим циљем, ако могу помоћи, помогнем. Иако дарујем крв први пут, нема страха, а волио бих да позовем и друге, ко може да помогне другима, да то учини – казао је Кнежевић.

Жељко Радановић сматра да сви који могу треба да допринесу спасавању људских живота, па и даривањем крви, а исти мотив води и Предрага Видаковића.

– Ово је 40. пут да дарујем крв, а први пут сам то учинио у 34. години – казао је Видаковић.

Из Градске организације Црвеног крста подсјетили су да је ово трећа овогодишња акција даривања крви, а 89. од 1993. године.

– Желим да се захвалим, прије свега, редовним даваоцима, ученицима и припадницима Оружаних снага БиХ који се увијек одазову, као и локалној управи на подршци. Дервента има традицију у давалаштву крви и годишње просјечно обогатимо залихе са око 300 доза, а и данашња акција је испунила очекивања– казао је секретар дервентског Црвеног крста Радислав Кујунџић додавши да настоје да анимирају даваоце и у случају потребе.

– То готово увијек уроди плодом, с обзиром да од 70 до 100 доза крви обезбиједимо и на захтјев наших грађана – казао је Кујунџић.

Посјетивши данашњу акцију градоначелник Милорад Симић упутио је ријечи хвале за све даваоце, а посебно за младе хуманисте.

– Захваљујући драгим и добрим, друштвено одговорним младим људима, који могу и хоће дати драгоцјену течност испуњавамо очекиваних 300 доза. То засигурно много значи за све друге људе којима затреба крв и спаси им живот. Ми ову активност подржавамо из године у годину на неколико начина, издвајајући око 55.000 марака годишње, укључујући и симболичне пакете за све даваоце – казао је Симић истакавши жељу да овакве активности окупљају и више суграђана. 

Залихе

Др Божидар Славујевић из Службе за трансфузијску медицину из Добоја истакао је да су акције у Дервенти увијек успјешне захваљујући великом одзиву давалаца.  

– Са Црвеним крстом у Дервенти имамо једну од најбољих сарадњи и захваљујући оваквим акцијама ситуација са залихама крви је добра. Уобичајено је да се несташица крви дешава током љета када је мање акција, али смо посљедњих година успјели и то да пребродимо – казао је др Славујевић појаснивши ко може да дарује крв.

– Давалац крви може да буде свака здрава особа од 18 до 65 година, која не би требало да пије било какве лијекове, да нема хроничне, аутоимуне или неуролошке болести, а привремено даваоце одбијамо у случају вирозе, трудноће или трајања менструалног циклуса – додао је др Славујевић.

Related posts

У најави родна година

admin

Полицијска станица предложена
за Великогоспојинску повељу

Derventski List

Пакетићи обрадовали
70 малишана из „Бамбија“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još