EкономијаИЗДВОЈЕНО

Дервента примамљива
новим инвеститорима из Аустрије

Дервента је један од најбољих примјера да повољан пословни амбијент чини и транспарентност локалне управе, као и подршка институција Републике Српске што су препознали многи страни, у првом реду аустријски, инвеститори.

Поручено је то данас на састанку градоначелника Милорада Симића и делегације привредника из Аустрије, те шефа Представништва РС у Бечу Младена Филиповића.

Градоначелник је истакао да је посебно важно што привредници у дијаспори препознају квалитете које нуди Дервента.

– Ова посјета је истакла квалитетну дервентску политику, чињеницу да код нас послује око 17 аустријских компанија, а са хрватским и словеначким фирмама то је око 35, и то је највећа концентрација страног капитала у једној локалној заједници. Драго ми је да су Привредна комора РС и представници у Аустрији са ових простора, пружили руку за даљу сарадњу, а чему смо и ми свакако одговорили на исти начин. Свакако да Дервента још увијек има простора за инвестиције, без обзира на хендикеп у смислу радне снаге, али што се употпуњује из окружења. Важно је да смо коректни, да се држимо принципа и досљедности – казао је Симић додавши да су отвореност и транспарентност у сарадњи са компанијама најважније водиље у раду.

– Дервента никад није нудила нарочите повластице привредницима осим онога што држава нуди, али смо пружили транспарентност, коректност и отвореност што су привредници који овдје послују годинама препознали – додао је Симић.

Да је одржани састанак изузетно значајан за привлачење нових инвестиција оцијенио је шеф Представништва РС Младен Филиповић.

– Значајно је да Дервента има фирме из Аустрије које послују већ дуги низ година, што ће отворити врата и другим привредницима из дијаспоре који се баве разним областима и то ИТ, дрвопрерађивачком индустријом, грађевинском, безбједношћу и другим. Договорили смо да ће, када у Дервенти буде организован привредни форум, један од фокуса бити на привреднике из дијаспоре, који су прихватили тај позив и надамо се да ћемо даље наставити сарадњу – казао је он додавши да више од 250 фирми из Аустрије успјешно послују у РС и БиХ.

-То су највећим дијелом контакти наших људи у дијаспори. Посредством Представништва успјели смо да доведемо фирме у Лакташе, Приједор, док у источном дијелу имамо велики интерес за инвестирање у област текстила. Привредна друштва су препознала добар географски положај дијела Српске на потезу од Бијељине до Козарске Дубице који је значајан због близине Европске уније, као и погодан амбијент, а довољни аргументи Српске за разматрање за улагања су и десет одсто пореза на капитал и нула одсто на дивиденду. Дервента је један од најбољих показатеља како то може добро да функционише на локалном нивоу уз подршку града и институција РС – додао је Филиповић.

Предузеће „Мрежа нетворк“ једно је од првих инвеститора у Дервенти, а директор овог предузећа које данас запошљава 286 радника, Зоран Тошић казао је да Дервента и Српска имају много тога да понуде.

– Апсолутно је да ми, послије 20 година које смо провели у РС са нашим производима који су препознатљиви у свијету, полако отварамо врата свим другим инвеститорима различитих профила. Мој приједлог у том правцу је да се направи каталог успјешних Срба са наших подручја којих је доста у свијету и да се на тај начин презентују све могућности у овом тренутку, због тренутне ситуације и турбуленција у Европи, када је вријеме да се људи из дијаспоре враћају у Српску и када могу да искористе и потенцијал, знање и технологије које се увозе у РС – казао је Тошић.

Састанку је присуствовао и власник фирме која широм Аустрије нуди услуге ефикасног начина управљања објектима, опремом и одржавањем, а окупља 13 предузећа и 900 радника, Јовица Томић који је казао да ова фирма већ има сарадњу у области савјетовања у Српској и Србији, али да се нада да ће наредни период бити повољан за продубљивање сарадње.

– Имамо у плану проширење на овдашње тржиште овдје. Оно што имамо у циљу јесте да допринесемо Српској и Србији нашим знањем, контактима и инвеститорима – казао је Томић.

Састанку су присуствовали и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић, замјеник градоначелника Синиша Јефтић и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић.

Related posts

За три дервентске фирме
признање „Kапетан Миша“

Derventski List

Здрави темељи држе
привреду Дервенте стабилном

Derventski List

ПОМЕН НА ЧАРДАКУ 5. МАЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još