ИЗДВОЈЕНОНовости

ДЕРВЕНТА СЕ БРАТИМИ СА РУСКИМ ГРАДОМ МИЧУРИНСКИМ

У циљу јачања сарадње српског и руског народа, те учвршћивања међусобног пријатељства, Дервенти је стигло писмо намјере о братимљењу са руском градом Мичуринским.

Писмо намјере начелнику општине Дервента Милораду Симићу уручио је прошле седмице у Српцу први замјеник  – савјетник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанц на манифестацији „Дани Русије у Српцу“ која је организована поводом обиљежавања 75 година побједе над фашизмом.

На манифестацији, коју је организовала србачка Народна библиотека уз покровитељство Амбасаде Руске Федерације у БиХ, истакнуто је да српски и руски народ имају нераскидиве историјске, вјерске и културне везе, али да се и даље ради на јачању сарадње између Републике Српске и Руске Федерације.

Управо је то био мотив за позив на братимљење између градова у Руској Федерацији и Српској. Како је речено, сарадња ће се одвијати на културном, научном и привредном пољу, те области спорта, а потписивање званичних докумената о братимљењу планирано је идуће године, када то дозволи епидемиолошка ситуација.

Замјеник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанц казао је да је читава ова година у Русији у знаку обиљежавања 75. годишњице побједе над фашизмом, те да посебно радује пријатељство руског и српског народа.

– Ми подржавамо све активности које локалне власти и активисти предузимају у циљу развоја наших пријатељских односа, не само у области културе и науке, већ и у области привреди. Веже нас и заједничка историја, па смо на 30 плаката представили архивске снимке и материјале који приказују ослобођење земаља Југоисточне Европе од нацистичке окупације, уз подршку Народноослободилачког и партизанског покрета – рекао је Керестеџијанц.

Свечаности су поред савјетника Керестеџијанца  и  аташеа  за културу у Амбасади Руске Федерације Анастасије Гајдаљонак, присуствовали су и начелници општина  Србац Млађан Дргосављевић, Станара Душан Панић, те делегација Рафинерије нафте у Броду на челу са генералним директором Анатолијем Караљусом.

Писмо намјере о братимљењу са руским градом Расказовим уручено је и начелнику Станара, а оваква писма ће ускоро бити уручена и општинама Градишка, Брод и Србац.

Related posts

БИЦИКЛИСТИЧКИ КАРАВАН ИЗ ДЕРВЕНТЕ КРЕНУО КА ФИНИШУ

admin

НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ „БОСИЉКА“ У НЕДЈЕЉУ

admin

Због изградње кружног тока измјене у режиму саобраћаја

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još