ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Дервента уз маленог хероја Михајла

Подизању свијести о ријеткој и тешкој болести, спиналној мишићној атрофији (СМА), које се широм свијета проводи током августа, придружила се и Дервента дајући тиме подршку и свом суграђанину, двогодишњем  Михајлу Радановићу, који и сам бије битку са СМА.

Тим поводом данас је на платоу испред Градске управе организовано дружење са маленим херојем, те су дијељени леци и информације о СМА. Михајлу и његовим родитељима, те брату и сестри, подршку су пружили градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, те запослени у градској администрацији, док је дан раније колектив Основне школе „19. април“ имао прилику да упозна маленог хероја те спозна нешто више о СМА

Мајка маленог борца Рајка Радановић казала је да на овај начин настоје да омогуће да се обољели од СМА пробију у дубље сфере друштва и обезбиједе бољи положај.

– Блиска сам са мајком дјевојчице из Теслића која такође болује од ове прогресивне болести и заједно смо одлучиле да покушамо да едукујемо суграђане о СМА.  У томе су нас подржала удружења, дервентско „Сунце“ и „Добро срце“ из Теслића, али и Савез за ријетке болести. Такође, подржале су нас наше локалне заједнице од којих није изостала ни финансијска, нити било која друга помоћ – казала је Радановићева додавши да планирају да до краја мјесеца посјете Дом здравља, неколико школа, те Сајам привреде и туризма који предстоји у Дервенти, као и „Љетну арт сцену“.

Мајка храброг Михајла је још додала и да је он сада добро, узимајући у обзир да је шест мјесеци провео у болници и да је код куће дуже од годину, те да редовно прима терапије.

– Он напредује у моторичком и физичком смислу, али оно што је проблем јесте недостатак рехабилитационих центара за обољеле од СМА, а и оно што нам је доступно омета и успорава пандемија, а Михајлу је рехабилитација неопходна како би терапија коју прима била дјелотворнија – објаснила је Радановићева напоменувши да средином септембра њега очекује још једна доза лијека у Загребу те да се надају да ће послије тога моћи да оде на рехабилитацију у Цриквеницу.

Да је локална управа уз маленог хероја и његову породицу потврдио је градоначелник Милорад Симић.

– За нашег суграђанина Фонд солидарности издвојио је уз подршку Владе РС око 700.000 КМ. Није то само питање издвајања финансијских средстава него питање одговорности и бриге за један млад живот. Иако град помаже у лијечењу позамашног броја обољеле дјеце, све што је у нашој моћи чинићемо и даље и то смо родитељима дали до знања – казао је Симић те нагласио да је људска обавеза подржати борбу сваког родитеља за своје дијете.

Спинална мишићна атрофија је генетско неуро – мишићно обољење које подразумијева одсуство протеина у тијелу који је неопходан за нормално функционисање организма.

Михајло

Михајло Радановић је двогодишњи дјечак из Дервенте и болује од спиналне мишићне атрофије трип 1. и од петог мјесеца живота користи респиратор и храни се на сонду. Од седмог мјесеца, захваљујући Фонду солидарности, прима Спинразу, једни лијек који може да му олакша свакодневицу, и управо захваљујући њему Михајло сада респиратор користи само када спава.

Све додатне информације о Михајловом здравственом стању доступне су на друштвеној мрежи „Фејсбук“ на страници „Михајло у земљи СМА“.

Related posts

Измијењен режим саобраћаја
на кружном току „Рампа“

Derventski List

„ДУАЛ“ ДО КРАЈА ЈУНА У ДОБОЈСКОЈ РЕГИЈИ

admin

Данас празник Цвијети

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još