Друштво

Дервентски вез вриједан
траг традиције

Изложба ручних радова са мотивима дервентског веза под називом „Вриједне женске руке чувају традицију од заборава“ представљена је вечерас у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“.
Ручни радови су настали у радионици веза, шивења и осликавања предмета коју је организовала библиотека у сарадњи са Удружењем жена „Дервента“ y циљy очувања традиције од заборава и презентација ручних радова млађим генерацијама.
Директорица библиотеке Мирјана Плиснић рекла је да ова установа дужи низ година има успјешну сарадњу са Удружењем жена са којима је организовано низ радионица.
– Имали смо раније радионице плетења, веза, а вриједне жене су марљиво радиле да у што љепшем свјетлу прикажу дервентски вез, пласирају га и популаришу у јавности. Надам се у наредном периоди да ћемо одржати још већи број радионица и да ће се дервентски вез пронаћи на многим предметима, по којима ће Дервента бити препознатљива – рекла је Плиснићева уз напомену да сваки крај има свој вез, али је дервентски по много чему другачији.
-Наш вез је препознатљив по вегетабилним знаковима, посебан је јер има много боја, а знамо да се змијански вез састоји од једне боје, а Дервента има плаву, црвену, бијелу. То је представљено на столњацима, блузама, торбама. У наредном периоду настојаћемо да све те предмете учинимо доступним за продају – рекла је Плиснићева.
Чланица Удружења жена Јованка Поповић захвалила је библиотеци и Градској управи за подршку приликом одржавања радионице.
– Раније смо радиле на економском оснаживању жена у борби против насиља, а од прије три – четири године почели смо и ове радионице. Једну годину смо радиле змијански вез, а после смо се договориле да радимо дервентски вез, мотиве које су некада вриједне жене нашег краја радиле – рекла је Поповићева уз напомену да жене не могу радити ношње, али успјешно су показале да знају урадити мотиве на разним предметима.
-Можемо мотиве користити на блузама, прегачама, радити слике, мотиве тканица, торбе и друго да буде бренд дервентског веза, посебно што је тај вез лијеп. Ми смо хтјеле да нешто пресликамо што је аутентично за дервентски вез и успјеле смо у томе. Жеља нам је да привучемо и младе, али због школе и рада не могу да се сада укључе. Није то лако то радити, само мотив смо радили седам дана, јер има мноштво боја – рекла је Поповићева.
Просвјетни радним у пензији Ката Ступар истиче да су радионице важне да се што више омладине научи да везе и да се сачува од заборава традиција и култура.
-То су радиле некада наше баке и мајке, а ми настојимо да тај вез сачувамо и пренесемо на платно. Сматрамо да је врло важно да се сачува од заборава традиција, обичаји и култура, да се не заборави. Жеља нам је да се младе дјевојке јаве и науче овај вез. Задовољна сам шта смо урадиле све за ова два мјесеца – рекла је Ступарева наводећи да је специфичност дервентског веза слагање различитих боја.
-Ту је израда ружа које је тешко пренијети са папира на платно, то је доста тешко. Боје су рађене у оригиналу како су некада радили наши давних времена на својим торбама и другом – појаснила је Ступарева.
Изложба рукотворина насталих у радионицама које су одржаване у библиотеци биће отворена наредних седам дана, а посјетиоци је могу погледати сваким радним даном од 7.30 до 15.30 часова.

Related posts

„Патковача“ добија нови изглед

admin

Несавјесно паљење ватре
угрозило многа домаћинства

Derventski List

Чист димњак и исправне
инсталације за мирну зиму

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još