ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ДЕРВЕНТСКИ ЛИСТ ПРВИ ЈЕ ЗАВИРИО У НОВИ ДИО „ТРОЛА“ (ФОТО)

Врата дограђеног објекта Јавне предшколске установе „Трол“ сутра ће у подне бити свечано отворена, а Дервентски лист први је обишао нове просторије које ће за 90 малишана који крећу у вртић постати други дом.

Ради се о једном од најзначајнијих пројеката за Дервенту у послијератном периоду, који ће многим породицама ријешити проблем смјештаја дјеце у предшколској установи. Доградња вртића коштала је око 600.000 марака, од чега је највећи дио трошкова сносила Влада РС, а значајан дио новца обезбијеђен је из буџета општине.

У новом објекту налазе се просторије за три групе дјеце, трпезаријски простор и вешерај, а дограђени дио повезан је топлим пролазом кроз трпезарију са постојећим објектом.

– Нови објекат један је од пројеката за које се опредијелила локална заједница која је за то усмјерила 400.000 марака од милион који је Влада РС одобрила за пројекте на подручју општине, а све пратеће дозволе ишле су на терет локалне заједнице. Такође, 133.000 марака одвојено је из неповратних средстава Инвестиционо -развојне банке, при чему је учешће локалне заједнице 30 одсто средстава. Тај новац искористили смо за опремање новог објекта, али и опремање четири собе у старом објекту, с обзиром да је то било неопходно, док су двије јасличке собе раније реновиране – казала је директорица вртића Гордана Симић.

У нови дио вртића крећу три мјешовите групе малишана, а ради се о групи дјеце рођеној 2015. године са неколико рођених 2014. године, затим групи 2016/2017. годиште и мјешовитој јасличкој групи дјеце рођених 2017/2018. године.

– Пријемом 90 дјеце, за које је конкурс био расписан у мају, мјесто у установи добила су сва дјеца која су се до тада налазила на листи чекања. Управо због тога направљене су мјешовите групе дјеце – казала је Симићева додајући да је од септембра отворена нова листа чекања.

– Нова листа чекања је прилика да родитељи пријаве новорођене бебе и већ имамо више од 40 пријављене дјеце рођене 2019. године. Такође, имамо листе чекања и за друге групе, и то у случају да се испише неко од дјеце која сада иду у вртић – истакла је Симићева.

Проширење капацитета вртића пратило је и повећање броја запослених у овој установи, па је посао у „Тролу“ добило девет нових радника. Ради се о шест васпитача, асистенту у настави и два помоћна радника, од којих ће један радити у кухињи, а други као спремач.

С обзиром на то да предстоје хладни зимски дани, на прољеће креће уређење дворишта са играоничким елементима, а до тада ће сва дјеца користити постојеће игралиште.

Боравак

Гордана Симић је казала да боравак за малишане у новом дијелу вртића овог мјесеца неће бити наплаћиван.

– Први мјесец је уједно и период адаптације. Цијена ће за сву дјецу бити иста и у плаћању учествује локална заједница, која сноси дио трошкова боравка дјеце у нашој установи и предвиђа привилегије за дјецу из исте породице па друго дијете плаћа пола цијене, а треће дијете у вртићу борави бесплатно – казала је Симићева.

Родитељски састанак

Гордана Симић је позвала све родитеље чија дјеца бораве у установи, као и оне чији су  малишани примљени у нови дио вртића, да присуствују свечаном отворењу које је заказано за сутра у12 часова.

– За родитеље дјеце која ће боравити у нашим новим просторијама сутра ће бити одржан родитељски састанак – истакла је Симићева.

Related posts

БЕЗ СТРУЧНОСТИ И ЉУБАЗНОСТИ НЕМА ДОБРОГ МЕСАРА

admin

Трагедије и тежак рад обиљежили живот

admin

„ТРОЛОВЦИ“ ОСВАЈАЛИ ОСМИЈЕСИМА И ЗДРАВИМ ЗАЛОГАЈИМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još