ДруштвоИЗДВОЈЕНО

НОВИ КУТАК „СУНЦА“ ЗА ЛАКШЕ И ВЕДРИЈЕ ДАНЕ

Свакодневне активности чланова Удружења родитеља, дјеце и омладине са посебним потребама и особа са инвалидитетом „Сунце“ биће много лакше након што су отворене нове просторије овог удружења у објекту Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“.

Нови кутак „Сунца“ са дневним боравком, канцеларијом и пратећим садржајима, у чије је адаптирање из буџета општине издвојено око 27.000 марака, данас је отворио начелник општине Милорад Симић са сарадницима, а том приликом потписан је и споразум о коришћењу простора на девет година.

Уговором је дефинисано да општина плаћа закупнину за простор, Центар „Будућност“ воду и гријање, док удружење „Сунце“ преузима бригу о рачунима за струју. По истеку уговорног периода, плаћање закупнине прелази у обавезу удружења.

Симић је истакао да су нове просторије, које су прилагођене члановима „Сунца“, искорак који ће највише значити самим корисницима, али и њиховим родитељима,

– Константно улажемо напоре како би дјеца која имају одређене сметње у развоју имала равноправан статус у друштву и како би била што мање запостављана. Мање као начелник, а више као почасни члан овог удружења, кад год ми то обавезе дозвољавају, проводим вријеме са овом дјецом, јер ти погледи и осмијеси испуњавају душу. Поздрављам све напоре да корисници „Сунца“ буду равноправни са нама осталима, а томе увелико доприноси и залагање предсједнице удружења Татјане Спасојевић – казао је Симић.

Он је додао да ће бити уређено и двориште, те направљена надстрешница, како би просторије „Сунца“ биле још функционалније. Подсјетио је да се годишње из буџета општине за функционисање удружења издваја 13.000 марака, а за превоз дјеце која имају одређене сметње у развоју 20.000 марака, с тим да у трошковима учествују и родитељи.

Спасојевићева је казала да ће нове просторије побољшати квалитет живота свих корисника „Сунца“.

–  Овај је пројекат вриједан хвале, јер свака особа заслужује и треба да има своје мјесто за дружење и треба да буде укључена у све друштвене поре. Напредак је јасан када за паралелу узмемо вријеме када смо почели да се окупљамо и данас, када се налазимо у једном функционалном и друштвено прихватљивом амбијенту -истакла је Спасојевићева констатујући да су дјеца која се разликују од других данас много друштвено видљивија.

Директор Центра „Будућност“ Владан Поповић поздравио је унапређење услова за дјецу и омладину са сметњама у развоју.

– Најважније је да смо обезбиједили систем услуга који је напреднији у односу на друге локалне заједнице. Поред превоза, имамо и услуге дневног боравка за кориснике са специфичним сметњама у развоју, а развијамо и план за  већу стручну подршку у дефектолошком раду, те о организовању социјалног становања – истакао је Поповић.

Осим локалне управе и Центра „Будућност“, рад „Сунца“ редовно помажу и бројни пријатељи удружења, а међу њима су најактивнији „МБ Моторс“, „Санино“, „СИМ – ПРОМ“, „Металац МБМ“, Славиша Товак, „Нивекс“, Мирсад Хаурдић Сики, те основне и средње школе са подручја општине.

„Будућност“

Боље услове од сада имају и корисници Центра „Будућност“ у којем је уз подршку Министарство здравља и социјалне заштите РС реновирана кухиња и трпезарија, набављен дио опреме и обновљене инсталације.

– Корисници Центра „Будућност“ сада имају на располагању обновљену кухињу и трпезарију, а много је урађено и на побољшању санитарних и хигијенских услова и система гријања – рекао је Владан Поповић да је за грађевинске радове Министарство здравља и социјалне заштите дозначило 47.000 марака, док је за набавку дијела опреме издвојено додатних 10.000 марака.

 

Related posts

ПРЕДСТАВНИЦИ „ТРОЛА“ УЧЕСТВОВАЛИ НА СЕМИНАРУ

admin

Конкурс за упис у Средњошколски центар „Михајло Пупин“

admin

Удружење жена прикупља
помоћ за породицу Козаров

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još