ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервенћани на тргу дочекали православну Нову годину

Српска православна црква и вјерници који вријеме рачунају по јулијанском календару у поноћ су дочекали Нову годину, а дочек је био организован и у Дервенти на платоу испред Саборног храма Успења Пресвете Богородице.

Присутне су забављали дервентски изворњаци и „Маркато“ бенд, служено је кувано вино, а пола часа прије поноћи у Саборном храму служен је молебан.

У поноћ се суграђанима обратио градоначелник Милорад Симић пожеливши им срећну и успјешну Нову годину, а дочек је употпунио и ватромет.

– Није нам вријеме ишло на руку, па нас је вјероватно због тог нешто мањи број него обично, али ипак довољно. Значајан дио земаљске кугле вечерас обиљежава православну Нову годину, од Молдавије, Грузије, Украјине, Русије, па све до копна Египта и Етиопије, као и Србија, Сјеверна Македонија и Црна Гора, и у том свему један мали град Дервента у Републици Српској, град који његује ову традицију годинама. Ово је једно посебно задовољство, првенствено захваљујући СПКД-у „Просвјета“ на челу са свештеником Далибором Ђекићем и нашој Туристичкој организацији у чему им, наравно, помажемо и ми из управе у финансијском смислу. Ово је нешто што није ни на чију штету и не би волио да неко нађе простора и спомене како Српска опет нешто слави, па као и 9. јануар, а мени не смета датум у марту и не разумијем зашто би неком сметао јануар и историјска чињеница православне Нове године –рекао је Симић честитавши још једном свим суграђанима и свим православцима широм свијета Нову годину, пожеливши им добро здравље које је у данашње вријеме највећи дар.

Организација овогодишњег дочека повјерена је, као и ранијих година Српском просвјетном културном друштву „Просвјета“, а у улози организатора нашла се и Туристичка организација.

– Већ дуги низ година, од 2003. године, на тргу дочекујемо православну Нову годину и за Дервенћане то је већ постала традиција, коју, нажалост, прошле године нисмо могли организовати. Традицију је започео покојни прота Драган Каиновић који је тада био на челу „Просвјете“ – казао је Ђекић упутивши суграђанима честитке поводом празника.

– Свима желим срећно и Богом благословено Ново љето Господње 2022. и у име свих нас који смо били у организацији желим вам срећу, здравље и свако добро на многа љета – рекао је Ђекић.

Related posts

НОВА НАРЕДБА О РЕГУЛИСАЊУ РАДА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ

admin

СТИПЕНДИЈЕ ОСИГУРАЛО 179 СТУДЕНАТА

admin

Одобрен закуп око 200
хектара земљишта за 25 закупаца

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još