Друштво

Едукација важна за разумијевање
области радног права

Без обзира на релативно добро стање у области радног права запослених жена у локалној заједници, постоји низ питања које треба предузети за унапређење стања у овој области. Веома је важно да се путем радионица и кампања, жене информишу и едукују о праву на рад као једном од основних људских права.

Један је то од закључака данас оджаног округлог стола под називом „Унапређење радних и људских права у свјетлу дигитализације“ у организацији Удружења жена „Дервента“ у оквиру пројекта „Едукација жена о радним правима и значају дигитализације“, а којем је присуствовало двадесетак представника цивилног и јавног сектора.

Састанку је претходило провођење анкете о познавању права и ставовима у радном односу.

– Одсуство информација и незнање о радним правима утиче на чињеницу да запослене жене и дјевојке трпе посљедице кршења ових права. Пројекат је својим активностима усмјерен на јачање положаја жена и родне равноправности на локалном нивоу, а разматрајући резултате анкете и њиховом анализом дошли смо до закључка да је потребна чешћа едукација запослених о правима из радног односа, као и дигиталним алатима чије би познавање омогућило проналажење потребних информација о заштити права радника – казала је координатор пројекта Јованка Поповић додавши да је анкета проведена са запосленим женама и дјевојкама.

– Пројектни тим сматра да треба много више пажње посветити и едукацији о радним правима у контексту дигиталне писмености незапослених дјевојака и младића – додала је Поповићева.

Овај пројекат је подржан од стране Европске уније у оквиру програма „Подршка унапређењу радних и људских права кроз дигитализацију“ и ЛИР Еволуције из Бањалуке.

Related posts

Бруцошима на располагању 2.500 индекса

admin

Путнике превозе до љекара,
али и у друге државе

Derventski List

ТРГОВИНА ЉУДИМА ОПАСНОСТ КОЈА СТАЛНО ВРЕБА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još