Друштво

ЗАВИДНА ПОНУДА ЦВИЈЕЋА И УКРАСНОГ БИЉА

Иако у зимском периоду нема много пољопривредних послова, у производњи цвијећа ситуација је другачија, а ових дана у расадницима појављују се и први цвјетови прољећних врста украсног биља.

Да би за предстојећи Међународни дан жена, али и освјежавање цвијећњака у понуди било што разноврснијег цвијећа и украсног биља, у вртном центру Марић у Лугу врви од посла.

Породица Марић производњом садница украсног биља почела је да се бави прије десет година, а данас важе за искусне цвјећаре које купци проналазе на добро познатој локацији.

– Када смо почели са производњом, кренули смо са малим пластеником од 150 квадратних метара, а данас у затвореном простору узгајам биљке на око 850 квадрата, те на десет дунума отворене површине. У затвореном простору производим биљке које се грију, цвијеће, нарочито за 8. март, примуле, цикламе, разне врсте тулипана и зумбула, као и прољећно сезонско цвијеће, а и расад поврћа, разне врсте чемпреса, хризантеме, украсне грмове и слично – каже власница Мира Марић.

У овом расаднику, осим цвијећа, може се пронаћи и расад поврћа, саднице разних врста чемпреса и украсног жбуња. Тренутно имају око 30 различитих врста цвијећа, а шаренило боја мами сваког ко макар завири у стакленик. Зато и купаца има стално, а углавном су оријентисани на домаће тржиште.

– Неке резнице ја ожиљавам, а сјемена купујем у Брчком. Наши купци знају гдје да нас пронађу и годинама долазе – истиче Мира.

Узгој и производња цвијећа, али и осталих култура, захтијева посвећеност, а Мира дневно са биљкама проведе и по 16 часова.

За још који дан, понуда ће бити богатија, више цвијећа ће да исцвјета, а уочи празника посвећеног женама понуда ће бити најбогатија. Тада се, каже Мира, прода све што се и засади.

Цијена

У овом расаднику за садницу је потребно издвојити пола марке, а за цвијеће до десет марака, у зависности од величине и врсте.

Related posts

УЧЕНИЦИ ОДМЈЕРИЛИ ЗНАЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

admin

Да поново бирам
опет бих био шумар

Derventski List

АКТИВАН БРОЈ 1411 ЗА ПОМОЋ МАЛИШАНИМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još