Друштво

Заврнуо рукаве и отиснуо
се у послове обраде земље

Да се љубав према обради земље може изродити без претходног бављења пољопривредом, примјер је двадесетдвогодишњи Дервенћанин Дејан Шаврљуга који се од ове године упустио у услужне послове обраде пољопривредних површина.

Иако је ово прва сезона да суграђанима нуди услуге рада са комбајном, трактором, багером и камионом, муштерије су већ препознале квалитетан рад, па младом Шаврљуги не недостаје посла.

– Одлучио сам да се окушам у самосталном раду са пољопривредним машинама, јер то једноставно волим. Раније сам радио у фирми „Еко – Босанска Посавина“ и мало по мало, прикупљао сам новац и куповао машине. Свакако, није било лако, а и сам посао није лак, али борим се да успијем – рекао је овај вриједни Дервенћанин додавши да иако не потиче из домаћинства које се бави пољопривредом, ови послови му нису страни.

– Радио сам помало прошле године око ратарства и уз дједа, који се пољопривредом бави за своје потребе. Као и сваки посао и овај има своје изазовима. Ова година није погодна за пољопривредне радове због честих и јаких киша. Ни одржавање машина није једноставно, јер увијек може да искрсне неки квар, али то рјешавам у ходу – оптимистичан је Шаврљуга којем, како каже, настоји да оправда повјерење муштерија који га упосле.

– Тренутно је у овим пословима створена „рупа“. Старији више не могу да раде, а млади неће, тако да муштерија има поприлично, тако да је и зарада добра. Што се тиче помоћи, добро ми дође када могу да нађем радника, платим му дневницу и добро буде обојици – практичан је млади Дервенћанин додавши да би волио да нађе сталног радника, како би уједно могао и да прошири обим услуга.

– Наставићу да се бавим овим пословима, и ако будем могао, да проширим обим дјелатности – рекао је он истакавши да планира да уложи и у куповину прикључака, као и да се сам окуша у пољопривредној производњи.

Изазови

Овај млади Дервенћанин се већ у првој сезони самосталног рада увјерио у потешкоће са којим се сусрећу ратари.

– Све прилике ове године доносе губитке за ратаре, али и за услужне обрађиваче јер су велика улагања у питању, и то највећим дијелом у нафту, која је прескупа – рекао је Шаврљуга.

Related posts

Град даривао 58 новорођених беба са по 500 КМ

admin

У Дријену асфалтирана два путна правца

admin

Некрополу стећака у Мишинцима заштитили од зуба времена

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još