ИЗДВОЈЕНОНовости

Закон о граду Дервента ступио на снагу

Закон о граду Дервента објављен је у Службеном гласнику Републике Српске, те је данас ступио на снагу, а Дервента се од тог датума води као девети град у Српској.

Казали су то у локалној управи истичући да слиједи усклађивање општинских аката са одредбама овог закона, те конституисање органа града Дервента.

На овај начин биће окончане процедуре за стицање статуса града, а које су званично покренуте 2019. године када је општина, на основу одлуке Скупштине општине од 30. октобра 2019. године, Влади Српске доставила поменуту одлуку праћену елаборатом којим се оправдава тај захтјев.

Услиједило је усвајање Нацрта закона о граду Дервента, најприје у Влади РС, а потом и у Народној скупштини у јесен 2020. године, а потом и усвајање Приједлога закона о граду Дервента у Влади РС 10. децембра прошле године. Закон су подржали и посланици Народне скупштине 11. фебруара 2021. године.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић казао је да је он, али и његови сарадници, свјесни рокова и обима посла који проистичу из Закона о граду Дервента

– Ни рокови, ни обима посла нису за потцјењивање. Међутим, морамо да будемо свјесни и политичке ситуације у контексту односа у Скупштини општине, који могу да произведу „уско грло“ у процедури усвајања приједлога. Без обзира на то, администрација припрема приједлоге одлука за које је начелник овлашћени предлагач и они ће се наћи у процедури. Желим да изразим своје увјерење да ће бити довољно политичке и сваке друге мудрости да овај посао завршимо на ваљан начин, а не да се, не дај Боже, брукамо – рекао је Симић.

Он је казао да није на одмет поновити чињеницу да је Дервента статус града заслужила на основу остварених резултата у областима привреде и запослености, развоја инфраструктуре, односа међу људима, те урбаног духа који је преживио и одолио многим озбиљним изазовима.

– Не може се заобићи чињеница да је у свим тим сегментима локална управа имала кључну улогу, али да заслуге за испуњавање услова припадају првенствено онима који су вјеровали да Дервента од мјеста затрпаног рушевинама и пепелом може израсти у развијену средину која испуњава услове за статус града. Тај статус за нас у Дервенти је својеврсна шанса да се даље развијамо у сваком смислу, али и да неке институције учинимо ближим грађанима. Колико ћемо у томе успјети, зависи искључиво од нас самих – закључио је Симић.

Како је наведено приликом усвајања Закона о граду Дервента, ова општина је испунила законом предвиђене услове за стицање статуса града, односно континуирано од 2012. године има статус развијене јединице локалне самоуправе, а стопа запослености радно способног становништва на подручју општине изнад републичког просјека.

Подаци Републичког завода за статистику показују да је стопа запослености у Дервенти 2018. године износила 41,7 одсто, док се у Републици Српској кретала око 34,6 одсто.

Бенефити

Када се о ради о позитивним ефектима које би статус града требало да донесе, очекиван је већи прилив инвестиција које би требало да допринесу даљем привредном развоју, те бољи приступ фондовима ЕУ. Такође, очекује се и јачање града у функционалном погледу, јер су градови и регионални центри, што се може одразити на развој јавних установа, а очекивани су и виши нивои образовања и здравствене заштите.

Бенефити се очекују и у области друштвене инфраструктуре, јер се очекује стварање услова за већа улагања у програме и пројекте за младе, како би остали у свом граду и засновали породицу.

Related posts

Неколико насеља
сутра без струје

Derventski List

Донесена нова наредба о регулисању рада у Дервенти

admin

Вода стиже до 50 домаћинстава у Турским Лужанима

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još