ИЗДВОЈЕНОНовости

ЗАТВОРЕНИ КАРАНТИНИ

Републички штаб за ванредне ситуације донио је одлуку да се ван снаге стави ранија одлука о карантинима при граничним прелазима и локалним карантинима.

– То значи да ће од 12. маја у шест часова локалне заједнице имати обавезу да распусте локалне карантине и упуте особе на кућну изолацију до 14 дана. Односно, ако је неко био у карантину пет дана, у кућној изолацији ће провести још девет дана – рекао је министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић.

Он је додао да ће се на граничним карантинима такође од  шест часова издавати рјешења о кућној изолацији. Истакао је да возачи у међународном превозу неће ићи у изолацију и само ће бити евидентирани.

– Свака особа из карантина неће бити тестирана, већ се упућује у кућну изолацију, а у случају појаве симптома, одмах се јавља породичном доктору. Исто ће бити предвиђено за све који улазе у Републику Српску у складу са рјешењем, о кућној изолацији – рекао је Шеранић.

Ван снаге стављен је и закључак Републичког штаба о окупљању максимално три особе, сада је тај број максимално 50. Још увијек није дозвољено масовно укупљање на јавном простору.

– Морају се и даље држати све личне превентивне мјере, ношење маски, рукавица у затвореном јавном простору те држање дистанце, минималне удаљености од два метра- рекао је Шеранић.

Такође јњ одлучено да Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво са Институтом за јавно здравство и здравственим установама направе план тестирања ученика и студената који се школују у иностранству.

– Молимо ученике и студенте за разумијевање јер нас чека велики посао да бисмо им омогућили одлазак у мјесто школовања – нагласио је Шеранић.

Шеранић је рекао да остаје на снази мјера да конобари при раду у баштама угоститељских објеката морају да носе заштитне маске, те да је не смију носити спуштене испод браде.

– То у овом тренутку неће бити регулисано на другачији начин, али ћемо испратити како се ствари одвијају на терену, те у складу са епидемиолошком ситуацијом доносити одлуке и препоручивати мјере – рекао је Шеранић.

Независне новине

 

Related posts

ДОДАТНА ЕДУКАЦИЈА МЕДИЦИНАРА ЗА РАД НА ТЕРЕНУ

admin

Служен помен за 15
страдалих из Доњих Церана

Derventski List

У ОШ „19. април“ настава у другој смјени, у ОШ „Никола Тесла“ онлајн

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još