Друштво

Занимање са конкретним и примјењивим знањем

Теоријско знање поткријепљеном садржајном праксом сврстали су област пољопривреде и обраде хране у сам врх атрактивних занимања, за којим не јењава интересовање како на тржишту рада, тако и међу ученицима, а све то било је пресудно да Стручна и техничка школа и за наредну школску годину планира упис једног одјељења четворогодишњег занимања агротехничара.

Ово занимање модернизовано је актуелним трендовима из области агрономије, што подразумијева и праћење нових технологија у производњи хране. Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић истакла је да су занимања из ове области и ранијих година била веома пријемчива ученицима.

– Новим наставним планом и програмом занимање из ове области, које је раније било заступљено као пољопривредни техничар, предвиђа више фокуса на модернизацију, тако да ученици стичу знања којим иду у корак са новим технологијама. Кроз занимање агротехничар које, осим што нуди добру теоријску основу, ученици имају и квалитетну практичну наставу у кругу школе, а што им омогућава да стекну конректна знања и способности тражене на тржишту рада – рекла је Јовићева додавши да ученици стичу и добру подлогу за усавршавања и наставак школовања.

Програм који ученици прелазе током четири године средњошколског образовања је конципиран из два дијела, општеобразовног и стручног, и то тако да прати европске трендове у развоју агробизниса. Будући агротехничари стичу знање из области пољопривредне производње поштујући принципе еколошке производње житарица, поврћа, воћа, меса и млијека. Такође, ученици послије завршетка школе оспособљени су да препознају специфичност појединих технологија у биљној и анималној производњи, те примијене технологије узгоја, те употребљавају машине, уређаје, алате и опрему.

– Упису у ово занимање је пресудило то што је ријеч о четворогодишњој школи, јер послије завршетка средње школе могу да упишем факултет, али и ако се одлучим да не наставим школовање, имам добро занимање – рекла је ученица I–3 одјељења агротехничара Јелена Голић, а Ана-Мариа Шарчевић истакла је да стечено знање већ сад може да примијени.

– Знање које стичем у школи већ могу да примијеним, с обзиром да се моји родитељи баве пољопривредом. Школа није тешка, а даје добру подлогу и за активности које ће ми требати у животу и за факултет – рекла је Шарчевићева.

Стручна и техничка у први разред у идућој школској години планира упис 144 ученика у шест одјељења.

Related posts

Август топлији од просјека

admin

Захвалност породици Костић брижно чува пуних 55 година

admin

Поезија, језици и програмирање тек дио лепезе интересовања

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još