ДруштвоИЗДВОЈЕНО

За три године даровали 862 дозе крви

Дервента је надалеко позната по успјешним акцијама добровољног даривања крви, прикупљајући годишње на стотине доза течности која живот значи, а хуманост Дервенћана недавно је захвалницом награђена од стране  Завода за трансфузијску медицину Републике Српске.

Захвалнице је стигла на адресу Градске управе, која свесрдно подржава акције добровољног даривања крви које већ годинама организује Градска организација Црвеног крста.

Да је ова захвалница итекако заслужена потврђују подаци прикупљеним дозама крви у посљедње три године, а којим су залихе ове течности допуњене са 862 дозе.

Да суграђане у овим хуманитарним акцијама није омела ни пандемија корона вируса показује чињеница да су у три акције у току ове године прикупљене 262 јединице капљица које живот значе, а у 2020. години 243 дозе крви.

Година 2019. показала је право лице Дервенћана у свом хуманитарном походу када су прикупљене чак 363 јединице крви.

Да Дервента предано његује културу добровољног давалаштва крви потврдио је и љекар  трансфузијске медицине Божидар Славујевић из добојске службе Завода за трансфузијску медицину.

– Сасвим је извјесно да Дервенћани предњаче када је у питању одзив на организоване акције добровољног даривања крви и имам слободу да кажем да сарадња из године у годину напредује. Међутим, не треба занемарити и број Дервенћана који се одазивају и мимо организованих акција, што добровољно, што намјенски за неког пацијента – казао је др Славујевић истакавши да својим хуманим гестом добровољни даваоци умногоме олакшавају функционисање како Службе за трансфузију тако и цјелокупног здравственог система.

Истрајност у својој намјери да даривањем крви помогну другима, потврђују бројни суграђани који се редовно одазивају акцијама даривања крви. Међу њима је Миомир Станић који је до 2019. године чак 45 пута био добровољни давалац крви.

Међу редовним добровољним даваоцима крви у Дервенти је и Дејан Спасојевић који је још као деветнаестогодишњак први пут даровао крв.

– Овакве акције су одраз хуманости и прилика да покажемо колико смо и да ли смо спремни помоћи неком ко је у невољи – казао је Спасојевић додавши да је даривање крви чин који не кошта ништа, али значи много.

Захвалница

У захвалници коју је Завод за трансфузијску медицину Републике Српске упутио Градској управи истакнуте су успјешне акције добровољног даривања крви и у години која је окарактерисана као година корона вируса.

– Захваљујемо вам на успјешно проведеним акцијама добровољног давалаштва крви у Дервенти у 2021. години, години корона вируса, а које је организовала Градска организација Црвеног крста у три наврата. Акције које организујете су веома значајне за функционисање Завода за трансфузијску медицину, болница, али и здравственог система уопште, као и њихово планско и континуирано одржавање упркос свим потешкоћама, ове и протекле године то је свакако пандемија корона вируса. Због ваших и сличних акција пацијенти примају сигурну и благовремену трансфузију – наводи се у захвалници.

Није изостала ни захвалница Градској организацији Црвеног крста.

Related posts

Дјеца до 18 година ослобођена партиципације

admin

НАЈЉЕПШЕ ЕТНО ПЈЕСМЕ ИСПУНИЛЕ СРЦА

admin

У згради Дома здравља
од сада и Фонд здравства

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još