ИЗДВОЈЕНОНовости

Сједница Скупштине општине 19. фебруара

Друга сједница новог сазивa локалног парламента биће одржана у петак, 19. фебруара, усаглашено је на данашњој сједници скупштинског Колегијума, а одборници ће на разматрању имати укупно седам тачака дневног реда.

На дневном реду налази се приједлог рјешења о разрјешењу једног члана Управног одбора Центра за социјални рад, као и приједлог рјешења о именовању једног члана УО ове установе, те Приједлог одлуке о приступању изради Стратегије безбједности саобраћаја општине Дервента за период 2021- 2031. године. Пред одборницима је и приједлог одлуке о делегирању одборника Скупштине општине Дервента који ће у својству службеног лица присуствовати закључењу брака, као и Приједлог рјешења о разрјешењу члана Општинске изборне комисије Дервента.

Шеф клуба одборника ДНС- СПС- ХС Дејан Пјерановић доставио је два приједлога допуне дневног реда, а ријеч је о одлукама о расписивању јавног конкурса за именовање директора Геронтолошког центра и Туристичке организације општине Дервента, које су такође уврштене у дневни ред.

Приједлог допуне дневног реда сједнице доставио је и шеф Клуба одборника ПДП-а Мирко Петрић који је предложио допуну од девет тачака, а које се тичу програма рада и финансијског плана за 2021. годину јавних предузећа и установа, а које је повукао након дуже дискусије.

Сједници колегијума присуствовао је и начелник општине Милорад Симић, те овлаштени начелник Одјељења за финансије Миле Стринић који је истакао да све јавне установе на подручју општине послују на трезору општине, те да, с обзиром да буџет за 2021. годину није усвојен, те установе тренутно не могу да искажу свој план.

– Јавне установе послују на трезору општине Дервента, те праве свој план рада крајем године, међутим, тек по усвајању буџета, добију одредницу за рад у оквиру буџета, те из тог разлога сматрам да не могу да одговоре на ове приједлоге – објаснио је Стринић.

Начелник општине Милорад Симић појаснио је да се тренутне околности, које диктирају усвајање буџета, до сада нису дешавале.

– На сљедећој сједници Скупштине би требало да разматрамо буџет, који нисмо сада могли да предложимо, јер смо се нашли у ситуацији каква се раније није десила. Дошло је до измјена, не политичких, које су условиле кашњење, а ми смо добили сагласност Министарства финансија на Нацрт буџета без измјена – рекао је Симић.

Стринић је појаснио да се ради о околностима које условљавају одређене измјене.

– Ми смо 8. октобра усвојили Нацрт буџета, на који Министарство финансија није имало ниједну примједбу, а 11. новембра Министарство је дало своју сагласност. У међувремену дошло је до нових околности. Једна од њих је израда урбанистичког плана, који би требало да буде усвојен ове године, а носилац измјене тог плана до сад није урадио све према плану, те зато у буџет за 2021. годину морамо да унесемо сва средства која ћемо платити ове године за технички план. Друга околност је да се усљед пандемије корона вируса, отварају потребе за одобрење већих грантова за Удружење „Сунце“ и општинску организацију Црвеног крста – објаснио је Стринић.

Начелник општине је такође истакао да ће у наредном периоду доћи до измјене свих докумената општине, након добијања статуса града Дервента, што се очекује наредне седмице. Иницијативу за измјену пословника Скупштине општине предложио је шефа Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић који је такође иницирао измјене у Комисији за избор и именовање.

– Вјерујем да ће Дервента послије предстојеће сједнице  Народне скупштине Републике Српске добити нови статус, а међу корацима које ћемо предузети ће бити и измјена свих докумената поштујући све наложене процедуре – казао је Симић.

МЈЕСТО ОДРЖАВАЊА

На сједници колегијума усаглашен је почетак сједнице Скупштине општине у десет часова, док је за мјесто за сад одређена Скупштинска сала у згради општине Дервента, а уколико не буде спремна у складу са прописаним мјерама, одборници ће засједати у малој сали Центра за културу. Усаглашено је и да ће одборници скупштинској служби накнадно доставити распоред сједења.

ИЗМЈЕНЕ У САСТАВУ КЛУБОВА

Прије почетка сједнице Колегијума, предсједник СО Мирко Земуновић упознао је присутне шефове клубова о измјенама састава два клуба одборника, а ријеч је о саставу СДС-а којем се прикључио одборник Славко Бојанић, те о клубу одборника ДНС- СПС- ХС којем је приступио Земуновић.

Related posts

ПРЕПОРУКЕ ЗА КОРИШЋЕЊЕ КЛИМА УРЕЂАЈА

admin

БЕСПЛАТНО МЈЕРЕЊЕ ШЕЋЕРА И ПРИТИСКА ДАНАС У „КОРТУ“

admin

Почео Васкршњи пост

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još