ИЗДВОЈЕНОНовости

ЗЕЛЕНО СВЈЕТЛО ЗА РАСПОДЈЕЛУ СУФИЦИТА И НАЦРТ БУЏЕТА ЗА 2021.

Одборници Скупштине општине усвојили су на данашњој, посљедњој сједници у овом сазиву, Нацрт одлуке о усвајању буџета општине Дервента за 2021. годину чији оквир износи 19.108.000 марака што је за 1,22 одсто више је у односу на буџет за текућу годину, те одлуке о расподјели буџетског суфицита у износу од 1.532.000 марака, те ребаланс овогодишњег буџета.

Начелник општине Милорад Симић оцијенио је позитивним функционисање Скупштине, али и цјелокупно залагање изван оквира сједнице током посљедњег мандата.

–  С обзиром да је ово посљедња година четворогодишњег мандата и посљедња сједница Скупштине и у овом саставу се више нећемо виђати, вјерујем да када бисмо резимирали функционисање Скупштине у ове четири године могли бисмо је прогласити успјешном.  Вјерујем да је стабилна скупштинска већина показала разумијевање и коректност, а Дервента је искорачила и добила на квалитету. Први доказ за то је статус града, који смо заједно градили и законски уоквирили дугогодишњи рад људи који су нас водили, са чим се, наравно, један број не слаже, али све ће да покаже тест који је пред нама, а то су избори и на грађанима је коме ће указати повјерење – рекао је Симић истакавши задовољство сегментима према којима је Дервента препознатљива.

– Треба истаћи да смо успјели да остваримо да буџет општине Дервента буде стабилан, те извоз у висини од 333,5 милиона, а не прође ни три мјесеца да неко од представника страних компанија не дође са намјером да покрене нове капацитете. Дервента је препознатљива по привреди односно по добром и функционалном реалном сектору, по стопи запослености која је изнад републичког просјека, а говоримо о 7.000 запослених, али наравно, имамо још доста проблема, али се може и треба радити на њима – казао је Симић.

Задовољством радом Скупштине општине Дервента у овом мандату исказао је и предсједник овог тијела Маријан Кљајић.

– Захваљујем свим одборницима и начелнику општине Милораду Симићу на ове протекле четири године током којих је Скупштина функционисала без већих проблема – рекао је Кљајић.

БУЏЕТСКИ ДОКУМЕНТИ

Одборници су на данашњој сједници подржали важне буџетске документе, а према ријечима начелника Одјељења за финансије Миле Стринића задржана је тенденција раста буџетског оквира.

– Нацртом буџета за 2021. годину планирана су око два милиона марака за капитална улагања, а увећана су и средства за социјална давања. У току су јавне расправе о овом документу, тако да сви заинтересовани могу да узму учешће у креирању општинске касе за идућу годину – рекао је Стринић.

Замјеник начелника општине Синиша Јафтић истакао је да је буџет Дервенте један од напореданијих у односу на друге општине.

– Општинска управа настоји да ствара амбијент да се транспарентно и редовно сервисирају обавезе, и када је ријеч о јавним установама, а чињеница је и да се капиталне инвестиције реализују својим током. Иако смо свјесни посљедица пандемије корона вируса и тренутних околности, за разлику од многих других општина, започели смо законску процедуру за усвајање оквира буџета за наредну годину – рекао је Јефтић додавши да Општинска управа и због будућег статуса града подиже љествицу да ради још боље и озбиљније.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић казао је да изради буџета за идућу годину треба прићи са одређеним сензибилитетом.

– Свјесни смо посљедица које оставља пандемија корона вируса, масовног одласка становништва с ових простора, те због тога циљ треба да буде да се помогне привреди, да се створе услови за нова радна мјеста и да младе људе задржимо – рекао је Катанић.

Одборник СНСД-а Славиша Ђураш казао је да је похвално то што актуелна општинска власт, са скупштинском већином, оставља идућем сазиву општински буџет у плусу, те без кредитних задужења усвојених напречац.

– Најважније је то да буџет неће бити у проблему да се пуни, а у прилог томе и иде и чињеница да је прошла буџетска година завршена са суфицитом, а то би могао да буде случај и са текућом годином – рекао је Ђураш додајући да од приче о одласку младих не треба правити политиканство.

Зелено свјетло добио је и ребаланс овогодишњег буџета, којим су у општинску касу увршћена и средства суфицита из претходне двије године, па је буџет тиме увећан на 19,6 милиона марака.

Када је ријеч о расподјели суфицита, Стринић је објаснио да из 2019. године буџетски суфицит износи 1.304.000 марака, а из 2018. године око 227.000, на основу чега је расположиво око 1.532.000 марака.

УЛИЦЕ И ШКОЛЕ

Подршку одборника добила је и одлука о преносу овлашћења за послове управљања јавним паркиралиштима на „Комуналац“, а усвојена је и одлука да нова улица између некадашњег „Рада“ и Жељезничке улице понесе име пилота мајора Боре Новића.

Одборник СНСД-а Радован Пазуревић предложио је да једна од градских улица буде названа „обућарском“, због традиције коју овај занат има у Дервенти, али чињенице да се ускоро ближи пун вијек обућарства у нашем граду.

– С обзиром да се испод некадашње пијаце гради нови стамбено насеље, у којем ће бити нових улица, те због тога што се тај дио града везује за почетак обућарства, предлажем да се једној од тих улица да назив „обућарска“ – предложио је Пазуревић.

Одборници су подржали и више одлука о продаји непокретности у својини општине, а једна од њих односи се на парцелу у Новом насељу на којој ће бити грађена кућа за вишечлану породицу Драгојевић. Како је појаснила начелница Одјељења за просторно уређење Љубица Бећаревић ради се о учешћу у пројекту који је покренула организација „Срби за Србе“, а у оквиру које се гради кућа за Драгојевиће.

Одборници су прихватили извјештај о раду вртића „Трол“ за радну 2019/2020. годину, као и Информацију о пословању ове установе за првих шест мјесеци ове године, а подржан је и годишњи програм рада „Трола“ за пословну 2020/2021. годину. Усвојене су и информације о пословању Дома здравља, Центра за социјални рад, Народне библиотеке „ Бранко Радичевић“, Споретског центра, Туристичке организације и Геронтолошког центра за првих шест мјесеци ове године. Прихваћене су и информације о стању основног образовања у све четири основне школе на подручју општине за прошлу школску годину, као и информације о раду средњих школа.

Одборник Славиша Ђураш затражио је од директора Спредњошколског центра „Михајло Пупин“ да одборнике упозна о радовима на спортској сали.

– Инвестирано је у салу за више сврха гдје се налазе ЦНЦ машине, гдје је из буџета општине уложено око 30.000 марака, а од пријатеља школе још 10.000 марака. Замијењен је кров на фискултурној сали, а радови су коштали 20.000 марака. Новац је издвојен из општинског буџета – рекао је директор ове школе Предраг Дринић додајући да слиједи реконструкција унутрашњег дијела објеката.

Одборник СНСД-а Дарко Бећаревић казао је су неки одборници, који су при томе радници Средњошколског центра, говорили како до обнове објеката установа за средње образовање неће доћи, а видљиво је да се на том пољу изводе пројекти.

– Желим да питам да ли је могуће да директор једне јавне установе пошаље Општинској управи захтјев за радове у тој установе, а радници те установе у Скупштини општине не гласају за тај приједлог – рекао је Бећаревић.

Замјеник начелника општине Синиша Јефтић рекао је да у овом случају може говорити о нонсенсу, али и политиканству опозиције.

– Имамо случај да у скупштинској сали сједе два одборника коју су радници у средњошколском центру, а који не гласају за пројекте који су предложени за те установе – нагласио је Јефтић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић рекао је да је амандманом СДС било предложено да се 100.000 преусмјери на реконстуркцију објекта Средњошколског центра.

– Тада сте то глатко одбили и рекли да за то нема новца. Ми смо морали чекати донацију америчке компоненте да би се санирала зграда гимназије – рекао је Катанић.

Јефтић је одговорио да су приједлози опозиције у већини случајева били површни и неутемељни, додавши да је  реконструкција поменутог објекта коштала 700.000 марака, а не 100.000 колико је СДС предлагао. Нагласио је да донација којом се реконструкција објекта Средњошколског центра завршена није била милост, већ успостављање сарадње и партнерски однос.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић, одговарајући на питање одборника Славише Ђураша, појаснила је пројекат енергетске ефикасности који се тренутно проводи на објектима школе.

– За пројекат енергетске ефикасности, који се тренутно проводи, меморандум је потписан 2016. године између Министарства просторног уређења и грађевинарства, Стручне и техничке школе и општине Дервента. Пројекат је требало да буде реализован 2017/2018. године али је пролонгиран, те су се ове године стекли услови за почетак радова. У међувремену централна зграда школе почела је да прокишњава, те је општина средствима из буџета од 40.000 КМ санирала кров – рекла је Јовићева.

Синиша Јефтић је нагласио да је кров школе посљедњи пут обновљен прије 20 година, када је под влашћу СДС-а, прекривен штетним азбестним плочама.

На сједници је прихваћено рјешење о разрјешењу једног члана Управног одбора Центра за социјални рад, те именован вршилац дужности, а донесена је и одлука о расписивању конкурса за избор члана УО ове установе.

Гласачи из иностранства

Шеф Клуба одборника СДС Бранко Катанић, током разматрања Информације о раду Центра за социјални рад за прву половину године, примијетио је да су у датом периоду све накнаде исплаћене према плану, али је руководство установе упитао зашто се одређени број корисника центра налази на бирачком списку за гласање из иностранства на предстојећим локалним изборима.

– Занима ме у каквом су статусу сада људи, наши суграђани, који су се нашли на том бирачком списку  – рекао је Катанић, на шта је директорица Центра за социјални рад Маја Поповић објаснила да с обзиром да је ријеч о појединачном случају, не може да да конкретне информације.

– Очито се ради о неком појединачном случају, о којем ја тренутно немам информацију. Људи који имају ЦИПС пријаве имају право да користе своја права на помоћ и исплаћује им се на два начина, било на текући рачун или путем поште. На годишњем нивоу се проводи ревизија по члану 74. Закона о социјалној заштити – рекла је Поповићева.

У дискусију се укључио и одборник СНСД-а Славиша Ђураш истакавши да Катанић треба навести конкретна имена и презимена људи о којима говори.

– Требате конкретно навести имена и презимена људи који користе наведену социјалну помоћ, а на списку су бирача из иностранства, јер иначе су ово инсинуације на превару. Ако постоји неки спорни проблем, који иде мимо прописаног Закона о добијању социјалне помоћи, треба доставити имена и презимена тих корисника и утврдити валидност коришћења помоћи – објаснио је Ђураш.

Related posts

СЕДАМ ДАНА ТЕАТРА НА „ДЕРВЕНТА ФЕСТУ“

admin

Креће реализација пројеката вриједних 780.000 КМ

admin

Једногласно за градску касу од 19.139.000 КМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još