Култура

„Златно перо“ у Дервенти окупило
пјеснике из региона

Свечана академија и додјела међународних признања побједницима конкурса „Златно перо“ окупила је данас у Центру за културу око 30 учесника, под организаторском палицом Удружења српских књижевника Словеније и Српског књижевног клуба „Вихор“.
Предсједник Удружења српских књижевника Словеније и Европске академије српских наука и умјетности и почасни академик „УЕСНУ“ Саша Гајић изразио је задовољство сарадњом са „Вихором“, нагласивши и веома тежак положај српске заједнице у Словенији, на чијем побољшању ради организација на чијем је челу.
На Међународни пјеснички конкурс „Златно перо“ који је расписало Удружење српских књижевника у Словенији стигле су пријаве из девет држава, а највећи број пјесника јавио се из Србије, БиХ и Црне Горе.
Повељу са „Златном“ плакетом која је главна награда за освојено прво такмичарско мјесто за пјесму „Мој завичај“ освојила је Христина Славић из Зрењанина. Повељу за „Сребрном“ медаљом за пјесму „Ода Отаџбини“ освојио је Љубиша З. Војиновић – Мајсторовски из Новог Сада, а повељу са „Бронзаном“ плакетом уз новчану награду за пјесму „Црна горо мајко“ добила је Славка Божовић из Никшића.
-Заиста лијепе утиске носим из Дервенте, а награда коју сам освојила је подстрек да наставим дање да пишем – казала је Божовићева.
Стручни жири је на основу приједлога организатора одредио и три додатне награде, а добитник дипломе са златном значком за пјесму „Заклетва отаџбини“ је Милован Мићо Петровић из Новог Сада, Мирела Гаврановић из Бањалуке за пјесму „Баштина, а диплому за златном значком „Царица Милица“ Драгица Драга Грбић.
Програм је употпунио наступ Пјевачке групе СКУД-а Дервента, те неколико гостујућих пјесника из Републике Српске.
Организатори су захвалницама за успјешну подршку и сарадњу захвалили се директору Центра за културу Јеленку Живковићу, новинским кућама међу којима је и Дервентски лист, као и другима који су помогли реализацију међународног конкурса „Златно перо“ и одржавање свечане академије у Дервенти.

Посебна признања
Савез српске дијаспоре Словеније данас је уручио Повељу за златном медаљом за дугогодишњи медијски рад за земље ЕУ и шире Ненаду Симићу из Дервенте.
-Седиште подружнице за Републику Српску и БиХ је у Дервенти, а наше високо признање иде човјеку који је доста учинио да се глас о нашим активностима, нашој борби за остварење права Срба у Словенији чује много шире од мјеста догађаја, али и да наш подружница функционише добро – рекао је Гајић наглашавајући да признање додјељује уочи обиљежавања Свјетског дана слободе медија.

Related posts

Ликовна умјетност обојила „Арт сцену“

admin

Премијера „Басне из мог
дворишта 2“ вечерас

Derventski List

Вече у част награде „Пелагићев
рунолист“ Евити Бојковац

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još