Друштво

Знатижељу малених читалаца
храни више од 10.000 књига

Сликовнице за најмлађе, лектира за школарце, популарни књижевни серијали за књигољупце, енциклопедије за радозналце, само су дио књижног фонда Одјељења за дјецу Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ које је однедавно своје полице напунило са више од 10.000 књига.

Обогаћивање књижног фонда како Одјељења за одрасле, тако и кутка за најмлађе читаоце, константно је у дервентској библиотеци, због чега је она омиљено мјесто бројних Дервенћана. Многи од њих чланску карту библиотеке имају већ у првим годинама живота.

– Одјељење за дјецу тренутно броји око 2.250 чланова до 14 година, а међу њима се издвајају они најмлађи од три до пет година, којима пажњу привлаче сликовнице, а посебно оне звуковне. Неријетко нас посјете мајке које за своје бебе задуже управо сликовнице – рекла је књижничар у овом одјељењу Сања Томинчић истакавши да су највјернији читаоци дјеца чији су и родитељи редовни посјетиоци библиотеке.

– Имамо дјецу свих узраста која воле да читају, али углавном су то дјеца чији родитељи такође редовно посјећују нашу установу, тако да их заправо опонашају. Вриједно је истаћи да можда највише дјела прочитају дјеца узраста до петог разреда, а која годишње позајме око 70 књига – казала је Томинчићева.

Дјечије одјељење посљедњих година значајно је обогатило књижни фонд, с обзиром да је прије око 20 година имао око 4.800 књига.

– Од 2008. године, када смо интензивирали замах у раду, књижни фонд је удвостручен – рекла је Томинчићева додајући да и најмлађи читаоци имају своје омиљене књижевне ауторе и ликове.

– Веома су тражене књиге које служе као припрема за прелазак са сликовнице на озбиљнију литературу. Свакако, најинтересантнији су серијали који дјеци држе пажњу и то „Пет пријатеља“, криминалистички серијал са пет главних ликова који рјешавају разне мистерије што је дјечацима доста занимљиво. Дјевојчице преферирају серијал о вилама и принцезама, а потражња не јењава ни за књигом у стрипу под насловом „Дневник Шоњавка“ коју дјеца читају у даху, као и за „Грозним Гашом“ – рекла је Томинчићева додавши да редовни читаоци већ имају препознатљиве ритуале када посјећују одјељење.

– Многа дјеца која долазе у библиотеку већ имају неке своје ритуале, тако да дођу са другарима, заједно бирају, договарају се тако да им и избор наредне књиге често буде пустоловина. Наравно, неки од њих користе и простор читаонице, што додатно радује – рекла је она.

Директорица Народне библиотеке Мирјана Плиснић казала је да осим истрајне набавке лектира и друге занимљиве литературе за дјецу захваљујући буџету града, ово одјељење библиотеке, окупља малишане и у радионицама.

– Упркос стереотипу који влада да дјеца не воле да читају, наше Одјељење за дјецу је јако посјећено и окупља велики број најмлађих Дервенћана, било кроз позајмљивање књига за лектиру или кроз радионице. Дјеца су заинтересована за путовања страницама књига, а ми настојимо да им на занимљив начин понудимо теме које воле, које их занимају и да идемо у корак са тим – казала је Плиснићева прецизирајући да су радионице предвиђене за дјецу предшколског узраста, а двадесетак малишана заједно са књижничарем оживљавају ликове из бајки, те раде на побољшању креативности, маште и графомоторици.

Из библиотеке су подсјетили да годишња чланарина у Одјељењу за дјецу износи пет марака, с тим да корисници „Поносних картица“ имају бесплатан упис, као и дјеца предшколског узраста и првачићи, а поводом Свјетског дана књиге, 23. априла, библиотека поклања бесплатан упис свим суграђанима који им се јаве тог дана.

Вртић и школе

Народна библиотека, осим занимљивих садржаја које нуди члановима, гаји добру сарадњу и са другим установама, првенствено вртићем „Трол“ и основним и средњим школама.

– Сарађујемо и са основним школама, редовно нам долазе ученици првих, других и трећих разреда, дакле најмлађи основци, а учитељи имају могућност да часове лектире одржавају у нашим просторијама. Свакако, набавку лектире вршимо четири, пет пута годишње и располажемо са око по 100 примјерака сваког наслова, али се увијек тражи књига више – рекли су из библиотеке додавши да ће и у наредном периоду ова установа наставити бригу о набавци књижевне грађе која је дјеци неоходна и пријемчива.

Related posts

Заслужни Дервенћани
награђени „Дервентским срцем“

Derventski List

Креативност саткана од дјелића душе

Derventski List

ВЕЧЕРАС ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ДОСИЈЕ САРАЈЕВО“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još