Друштво

Историја непобитно расвјетљава
поријекло и владавину Твртка Котроманића

Историјске чињенице и најзанимљивији детаљи владавине бана краља Твртка Котроманића, као и поједини контрадикторни ставови који се помињу у контексту његовог поријекла, вечерас је на предавању под називом „Твртко Котроманић – између историје и политике“ у Центру за културу разјаснио виши асистент на Филозофском факултету у Бањалуци Дејан Дошлић.

Предавање је организовало Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Дервенте чији је предсједник Далибор Ђекић рекао да је Твртко Котроманић важна историјска личност која се често користи и као основ за политичке расправе.
-Свједоци смо данас многих контрадикторних ставова о овој личности. Историја код многих данас није научна грана, него се користи за формирање идеолошких концепата и служи за подстицање расправа, препирки првенствено у политичким круговима – рекао је Ђекић.

Дошлић је појаснио да је предавање фокусирао на Котроманићеву крвну везу са српском владарском лозом Немањићима.

– Твртко је наслиједио свог стрица бана Стефана другог Котроманића, који је био један од способних и моћних владара рода Котроманића. Они су били крвно повезани са Немањићима, а Твртко је посебно везан са Шубићима, што је тачно, али је веза са Немањићима важан детаљ управо због каснијег крунисања и преузимања владарског програма Немањића – појаснио је Дошлић додавши да је удајом кћерке краља Драгутина Јелисавете, за бана Стефана првог Котроманића, који је био дјед бану и краљу Твртку, дошло је до спајања те двије династије која ће свој коначан облик добити Твртковим крунисањем.
-Крунисање је било највјероватније у манастиру Милешева, гдје су биле мошти Светог Саве и то је питање које изазива велику полемику у науци и јавној сфери – додао је Дошлић.
Вечерашњем предавању присуствовали су и свештеници Српске православне цркве, предсједник Скупштине града Бојан Радановић и одборници, шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Градске управе Станиша Микеревић и други.

Related posts

Дијелови Осиње, Појезне, Церана и
Сочанице данас без струје

Derventski List

Расписан конкурс за школовање пилота хеликоптера

admin

Бесплатни прегледи и дружење са члановима „Сунца“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još