Uncategorized @bsДруштво

Пјесма из Босанске Крајине
у фокусу радионице

Радионица пјевања, која се одржава у оквиру дводневног фестивала етно – пјесме, данас је у галерији Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ окупила учеснике концертног дијела манифестације, али и друге заинтересоване, а у фокусу семинара била је традиционална пјесма из Босанске Крајине.

Један од најособенијих видова пјевања из овог поднебља су пјесме „грокталице“ које су у фокусу радионице, а како је истакла вођа радионице етнолог Милица Јовин из Бачке Паланке, за пјсме из овог поднебља потребно је да сваки солиста да неки посебан карактер „гроктању“ и нађе у себи начин да пробуди ту ноту.

-Драго ми је што су сви учесници радионице ангажовани у својим певачким групама, тако да имају базично певачко искуство сви имају, а то умногоме олакшава рад. Кренули смо „грокталицу“ која није нимало наивна, дакле реч је о посебној техници извођења, а ова радионица би требало да им да основ за даљу вежбу – објаснила је Јовин додавши да је посебно задовољство што је један број полазника семинара поријеклом управо из Босанске Крајине.
Фестивал етно – пјесме по седми пут организовао је СКУД „Дервента“, а већ другу годину заредом манифестација има едукативни карактер.

Related posts

Борбу са поремећајем
преточила у књигу

Derventski List

Звоник се уздигао уз храм

Derventski List

Осињска школа
богатија за 19 првачића

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još