Друштво

Квалитетан и стручан приступ
знању употпуњен праксом

Ученици који се опредијеле за једно од два занимања која Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју нуди као дио уписне политике за школску 2023/2024. годину, модни кројач и физиотерапеут, осим теоријског знања и социјализације, имају прилику да стекну и квалитетну праксу потребну за будуће бављење изабраном струком.

Центар „Будућност“ предвидио је упис једног одјељења од шест ученика трогодишњег занимања модни кројач – помоћни радник, те исто толико ученика у једно одјељење четворогодишњег занимања физиотерапеутски техничар.

Ученици са лаким оштећењем интелектуалног функционисања и ученици са оштећењем вида имају могућност да упишу занимање модни кројач, а током три године стећи ће теоријске и практичне вјештине шивења, кројења, паковања и пеглања текстила.

– Посебна пажња у овом занимању посвећена је практичном раду са ученицима, тако да је седмично предвиђено око 17 часова праксе, и то у школској кројачкој радионици, као и у заштитној радионици центра. При практичној настави, ученици стичу прецизност, радне навике и одговорност, укљученост у производни процес, а самим тим и социјализацију – казали су из „Будућности“ додавши да са ученицима ради стручни кадар и то дипломирани инжењер текстилне технологије, те предметни професори и дефектолози.

Занимање четвртог степена, физиотерапеутски техничар, такође могу да упишу ученици са оштећењима вида.

– Било да су слабовиди или слијепи, ученици са оштећењем вида могу да упишу ово занимање и образују се по прилагођеном плану и програму. Наставу проводе спољни сарадници, професори из Средњошколског центра „Михајло Пупин“ и љекари из дервентског Дома здравља, те дефектолози и предметни наставници. И у овом занимању фокус је на практичном приступу настави, тако да будући физиотерапеути технике и вјештине потребне за ово занимање стичу у Дому здравља и у специјализовано опремљеној учионици у нашем центру – објаснили су из „Будућности“ додавши да је управо из клупа овог занимања потекао велики број ученика који су данас амбасадори школе на високим студијама.

– Послије завршетка средње школе, физиотерапеутски техничари могу потражити запослење у рехабилитационим центрима, бањама, болницама и домовима здравља, а постоји могућност и наставка школовања на факултету – додали су из овог центра.

Средњу школу у Центру „Будућност“ могу да упишу ученици из читаве Републике Српске.

– Сваке године се пријави довољан број ученика, с обзиром да су врата наше установе отворена ученицима из цијеле РС. Поред васпитно – образовног процеса, ученицима из других градова Српске нудимо и смјештај. Тренутно располажемо са око 60 кревета, а ученици могу да се обрате васпитачима који им пружају помоћ при учењу, наставним задацима, али и другим свакодневним потребама – рекли су из „Будућности“.

План уписа у Центар „Будућност“ у школску 2023/2024. годину

Занимање              Број одјељења     Број ученика     Степен

Физиотерапеут              1                          6                      IV

Модни кројач                 1                          6                      III

Related posts

 „Борци за борце“ прикупили
45 пакета помоћи

Derventski List

РАЗМАТРА СЕ КОМБИНОВАНА НАСТАВА ОД 1. СЕПТЕМБРА

admin

Стипендисти уговоре могу преузети у шалтер сали

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još