Друштво

Квалитетна пракса крчи пут до запослења

Потражња на тржишту рада за стручним кадровима из области машинства и обраде метала, те ЦНЦ технологија, али и заинтересованост ученика за ове струке биле су главне водиље Стручној и техничкој школи да и у школској 2022/2023. годину настави образовање ових кадрова.

Будућим средњошколцима на располагању је једно четворогодишње одјељење од 24 ученика техничара ЦНЦ технологија и комбиновано трогодишње одјељење по 12 ученика обрађивача метала резањем/бравара- заваривач.

С обзиром да се ради о дефицитарним занимањима, ученицима ових струка отварају се могућности за разне погодности током школовања, те шанса за брзо запослење послије стицања дипломе.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић истакла је да су конкретна занимања са добром праксом један од примарних циљева ове школе.

– По завршетку школе ученици стичу звања за којима не јењава потражња на тржишту рада, а при томе стичу и потребна знања која су темељ за даље образовање – казала је Јовићева.

У оквиру четворогодишњег занимања техничар ЦНЦ технологија, ученици осим из основних предмета, кроз већи број стручних наставних јединица стичу и знања из класичног машинства и изучавају техничке материјале, технику цртања, израду дијелова за ЦНЦ машине, као и њихово моделирање и технолошке процесе.

У атрактивност овог занимања увјерила се и ученица трећег разреда техничар ЦНЦ технологија Тамара Николић.

– Моја очекивања прије уписа у ово занимање су испуњена, јер се испоставило да је ова струка занимљива и пронашла сам се у њој. Ријеч је о прецизном и иновативном занимању, које је и јако пријемчиво – казала је Николићева.

Када се ради о трогодишњем занимању обрађивач метала резањем/бравар-заваривач, ученици који похађају овај смјер имају прилику за плаћену праксу у неком од дервентских предузећа.

Управо је практична настава предност овог занимања, а то истичу и ученици којима су знања која при томе стекну, одскочна даска за запослење.

– Стручност професора је на завидном нивоу и труде се да своје искуство и знање пренесу ученицима што се најбоље види кроз практичну наставу, која је одлично организована, што је велика предност при запослењу –  казао је ученик Џенан Бајрамовић.

Стручна и техничка школа у први разред у идућој школског години планира упис 144 ученика у шест одјељења, а Дервентски лист ће као и ранијих година, представити све струке у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net.

 

Related posts

Представници Центра “Будућност”
у посјети школи у Русији

Derventski List

ПОЧЕО СЕМИНАР О ОДВИКАВАЊУ ОД ПУШЕЊА

admin

ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još