Култура

Композиције музичких великана
затитрале на новом клавиру

Композиције великана класичне музике у извођењу пијанисте Стефана Лопандића испуниле су вечерас галерију Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ на првом концерту на новом полуконцертном клавиру који се однедавно налази у овој установи.

Вечерашњи солистички концерт био је права посластица за љубитеље класичне музике, а извођење „Фантазије“, „Чаконе“, „Бакрореза“ и „Етида“ побрало је аплаузе и одушевљење публике.

– Заиста ми је част да гостујем вечерас у Дервенти, по први пут, и будем први пијаниста који је засвирао на овом клавиру, нарочито јер је ово свијетао примјер, с обзиром да у мањим градовима нема овако добрих инструмената, који треба да се искористе за концерте и генерално музику која окупља људе – казао је Лопандић који тренутно припрема регионалну турнеју.

– Имао сам заиста бројне наступе, широм региона, а наступам и са својим камерним триом, виолином и кларинетом, а недавно смо имали част да наступимо у дворани „Лисински“ у Загребу, али лијепо је свирати и у нашим градовима – додао је Лопандић.

Директорица библиотеке Мирјана Плиснић истакла је задовољство што ова установа сада има прилику да слави и ову врсту умјетности.

– Ово је први у низу оваквих концерата и умјетности коју ћемо да славимо у наредном периоду. Драго нам је да ћемо моћи понудити и овај вид умјетности љубитељима и онима који имају афинитете према овом музичком инструменту, а првенствено полазницима Музичке школе која има лијепу традицију у нашем граду и надамо се да ће концерти и извођачи које угостимо допринијети њиховом умјећу и знању – казала је Плиснићева, а професорица клавира Драгана Латиновић, која је била и један од иницијатора набавке клавира, казала је да су неки ученици већ имали прилику да засвирају на овом клавиру.

– Много нам значи набавка овог клавира, а и сада имамо и први солистички концерт, што је уједно прилика да доведемо и умјетнике у наш град и пошаљемо лијепу слику из Дервенте. За ученике је свакако јако значајно да се на оваквом клавиру да спремају за наступе и концерте и шире своје музичке капацитете и домете – рекла је Латиновићева.

Related posts

Библиотека бира најљепше радове поводом 8. марта

admin

Премијера „Змаја, Даме и остале банде“ вечерас

admin

Међународни илиндански
пјеснички сусрети сутра

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još