ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Корона утростручила потражњу за витаминима

Од појаве корона вируса потражња за витаминским препаратима утростручила се у дервентским апотекама, а велико интересовање влада и за кућним тестовима на вирус корона, који су се недавно појавили на нашем тржишту.

Брига о здрављу уназад годину, судећи према потражњи у апотекама, подразумијева и јачање организма одговарајућим витаминима и минералима, па су многи суграђани кућне апотеке опскрбили препаратима цинка, витамина Д и Ц, магнезијума и других.

Како објашњавају фармацеути, многи суграђани су и раније користили препарате за јачање имунитета, посебно у периоду сезонског грипа и прољећних вируса, али да је, од почетка пандемије, готово сваки други купац тражио препоруку за неки вид витамина.

–  Витамине и минерале грађани траже, углавном, „на своју руку“, као што је био случај и раније, али се сада консултују са нама о комбинацијама. Најтраженији су витамини Д и Ц, те минерали цинк и магнезијум, и то највише одвојено, у виду шумећих таблета и у гранулама – објаснили су у „Мојој апотеци“, док у „Црвеној апотеци“ истичу да све више грађана долази у апотеку по савјет за витаминске препарате.

У апотеци „Фарманова“ објаснили су да просјечна цијена „пакета“ витаминских препарата, који подразумијева витамине Д и Ц, те минерале цинк и магнезијум, износи око 20 марака.

– Куповина на рецепт укључује нешто интензивније витаминске терапије и то обично једном дневно доза витамина Д од 1.000 или 2.000 милиграма и витамин Ц 1.000 милиграма, те цинк од 15 милиграма. Пацијенти који превентивно купују витамине одлучују се за јефтиније варијанте. Највеће интересовање за ове препарате било је у новембру и марту – казали су у овој апотеци, а у „Центар – фарму“ додају да су најтраженије шумеће таблете витамина.

– Наше полице попуњавају стандардне витаминске и минералне терапије, а то су витамини Д и Ц и минерали  цинк и магензијум, у комбинацији и одвојено. Најповољније комбинације су у виду шумећих таблета, па су оне и најтраженије, али и грануле, јер су лагане за конзумацију. Пакет ових витамина кошта око 15 марака  – објаснили су у овој апотеци.

Дервенћанка Кристина Т. истиче да је и прије појаве пандемије вируса корона редовно куповала витамине и минерале и то најчешће у облику шумећих таблета.

– Витамин Д и Ц сам пила и раније у облику шумећих, али сам, након што ми је потврђена инфекција корона вирусом, поред тих витамина, уз консултацију са љекаром, почела да користим и комбинацију витамина Ц и цинка у гранулама. Цијела терапија коштала ме око 20 КМ – објаснила је ова Дервенћанка.

Из дервентског Дома здравља поручују да је, иако конзумација витаминских и минералних терапија није одлучујућа у борби против вируса корона, свако оснаживање организма корисно, па и витаминским препаратима. Додају да је ипак, прије конзумације било којих лијекова или препарата, потребно потражити мишљење и савјет љекара.

Кућни тестови

на корона вирус

Фармацеути истичу да међу Дервенћанима влада и велико интересовање за кућне тестове на корона вирус који су се недавно појавили на нашем тржишту. Ради се о тестовима који користе узорак пљувачке или брис назофаринкса, односно дијела ждријела који се налази иза носне шупљине.  Резултат теста уз помоћ пљувачке чека се од десет до 15 минута, док тест у којем се узима брис носа резултат покаже за пет минута.

– Ми смо протекле седмице имали неколико брзих кућних тестова на корона вирус, али су распродати по цијени од 32 КМ. Поручили смо још, али их тренутно нема у набавци – објаснили су у апотеци „Фарманова“, док у осталим апотекама у Дервенти додају да за сада у понуди немају кућне тестове на корона вирус.

Related posts

Подигнута спомен плоча у част Танкосаве Лејић

admin

Видовита Раденка на превару узела више од 800.000 КМ

admin

УМЈЕТНИЧКИ ШТИХ ДЕРВЕНТЕ ОДЗВАЊАО БАНСКИМ ДВОРОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još