Друштво

КРСНА СЛАВА ОВЕ ГОДИНЕ САМО СА УКУЋАНИМА

С обзиром да је појава корона вируса увелико промијенила свакодневицу, те условила прилагођавање новонасталој ситуацију, тако ће и многи вјерници ове године своје крсне славе прослављати у другачијим условима него до сада.

Предстојеће славе Лазареву суботу, Ђурђевдан и Марковдан многи вјерници, у складу са препорукама надлежних, али и свештеника, прославиће у најужем кругу породице.

Свештеник Радојица Ћетковић позива Дервенћане који ускоро треба да прославе своје крсне славе да се уздрже од славља на велику и славу прославе у кругу породице, уз славску свијећу, кољиво и крсни хљеб.

– Моја крсна слава је Свети Лазар и славићу је само са мојим укућанима, без гостију. Сљедеће године ћемо све надокнадити, ако Бог да – рекао је Ћетковић.

Он је додао да се и у храмовима широм општине поштују мјере које су донијели републички и општински штаб за ванредне ситуације, а односе се на прилагођавање спречавању ширења корона вируса.

– Позивамо вјернике да се придржавају свих упутстава те да се уздрже, колико год је то могуће, од одласка у цркву и великих окупљања, за добробит свих нас. Ми смо се потрудили да заштитимо вјернике који долазе у цркву и урадили све што је у нашој моћи. На улазу у Саборни храм Успења Пресвете Богородице увијек стоји неко ко дезинфикује руке вјерницима који улазе у храм, а дајемо и заштитне маске и рукавице свима који их немају – казао је Ћетковић.

Да су Дервенћани одговорно приступили препорукама у вези са прославом крсне славе у новонасталој ситуацији потврђује и то да је већина оних који славе Лазареву суботу већ обавијестила своје госте да ће ове године славу обиљежити у кругу породице.

– Не желимо никога да доводимо у опасност. Већ сам све обавијестио да ове године славу обиљежавам са укућанима због цијеле ове ситуације. Има времена, славићемо – рекао је суграђанин Миленко Вујичић.

Кољиво, сахране,

помени

Свештеник Радојица Ћетковић додаје да се у свим црквама освештава кољиво, у парохијани се могу организовали тако да један домаћин носи кољиво за освештање и за себе и за своје комшије, што је један од начина да се избјегну гужве. Када се ради о сахранама у вријеме када је забрањено окупљање, Ћетковић каже да се опијела обављају у ужем кругу породице, на отвореном, односно само на гробљу.

Позив

Епархија зворничко-тузланска позвала је вјернике да се придржавају одлука Владе Републике Српске и Републичког штаб за ванредне ситуације с циљем борбе против ширења епидемије вируса корона, а да би се сачували људски живот. Из епархије су поручили вјерницима старијим од 65 година да се придржавају одлуке о цјелодневној забрани кретања да не би угрозили своје животе, а ако имају било какву вјерску потребу савјетовани им је да се путем телефона обрате надлежном свештенику. Епархија је скренула пажњу осталим вјерницима да приликом боравка у храму буду прописно удаљени једни од других на начин како то закон прописује. Из Епархије захумско-херцеговачке и приморске упутили су молбу вјернима да породичну крсну славу прославе само у кругу своје уже породице.

Related posts

1. мај симбол борбе за радничка права

admin

Обарао стабло, па оштетио струјни кабл

admin

Дјед Мраз дијелио пакетиће,
а малишани радост

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još